Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace finder giftige kemikalier i verdens største børnetøjmærker

Nyhed - 14. januar, 2014
Greenpeace har testet 12 store børnetøjmærker i 25 lande, der viser, at tøjindustriens brug af kemikalier forurener vandmiljøet. Mærker som adidas og Nike ser ikke ud til have gjort produktionen grønnere, selv om de har lovet det ved at forpligte sig til Greenpeace-kampagnen Detox.

14. januar 2014

De største tøjmærker bruger fortsat en lang række kemikalier uansvarligt i tekstilproduktionen i bl.a. Kina. Kemikalierne sviner ikke alene de lokale vandløb, men de giftige rester forurener også vandmiljøet og fødekæden, når forbrugerne vasker tøjet.

 

Når vi handler børnetøj, er der høj risiko for, at vejen til hylderne har været fyldt med skadelige kemikalier, der er skyllet ud i lokale vandmiljøer. Når børnene får nye bukser, trøjer eller sko på, så følger en række giftige stoffer med i købet, og når tøjet ryger til vask, bliver de skyllet ud til fare for vandmiljøet og sundheden.

Det viser en ny Greenpeace-rapport ”A little Story about the Monsters in Your Closet”, der er udgivet ved en pressekonference i Beijing i dag. I rapporten undersøges brugen af kemikalier i børnetøj hos 12 tøjmærker, heriblandt adidas, Disney og luksusmærket Burberry.

Der er købt og testet 82 tøjprodukter i 25 lande, og resultaterne viser, at de største tøjmærker er lige så uansvarlige i produktionen af tøj til børn som voksne, hvilket Greenpeace dokumenterede med to rapporter i 2011 og 2012.

”Vi fanger verdens største tøjmærker med bukserne nede, når de sviner vandløbene til fra Beijing til Berlin og sælger tøj til forbrugerne, der også kommer til at udsætte miljøet og sundheden for fare. Det giftfyldte tøj strider imod de grønne brands, som mange tøjmærker bygger op, og det er brandærgerligt, at de ikke bruger pengene til at gøre produktionen bæredygtig frem for bare at snakke om det,” siger Birgitte Lesanner, kampagne- og kommunikationschef hos Greenpeace.

14. januar 2014

Burberrys tøj til børn er eksklusivt og velanset, men på den miljømæssige ansvarlighed skuffer mærket. Greenpeace har fundet kemikaliet NPE i seks ud af ni Burberry-produkter, hvilket ikke alene sviner i vandmiljøet, men også kan virke hormonforstyrrende.

 

De farlige kemikalier, ”de små uhyrer”, i de globale børnemærker kommer altså med hjem i børneskabet i de danske hjem. Ved de første ture i vaskemaskinen udledes kemikalierne til vandløb og søer og bringes videre i fødekæden, der i sidste ende kan gøre forbrugerne syge.

Kemikaliet nonylphenol, NPE, der bl.a. bruges som blegemiddel er en af tøjindustriens syndere, der var indeholdt i 50 ud af de 82 testede tøjprodukter til børn. Testen viste højest koncentrat af NPE hos C&A, Disney, American og luksusmærket Burberry, der havde NPE i seks ud af ni tøjprodukter.

Når NPE udledes fra tøjfabrikker og tøjvasken hos forbrugerne, er det et kemikalie, der ophober sig i naturen og fødekæden, er hormonforstyrrende og mistænkes for at øge fosterskader og barnløshed. Kemikaliet er da også på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer – men altså hyppigt anvendt alligevel.

Greenpeace har rettet kritik af flere af mærkerne før, og adidas og Nike har som 16 andre forpligtet sig til kampagnen Detox (afgiftning) for at gøre produktionen 100 procent giftfri inden 2020. Flere har vist, at det kan lede sig gøre at afgifte tøjproduktionen for at skåne miljøet.

”Adidas og Nike var blandt pionererne, der hurtigt forpligtede sig til kampagnen og lovede, at de vil gå forrest og fjerne de giftige stoffer. De har størrelsen og indflydelsen til at trække de andre tøjmærker i en grønnere retning, og derfor skuffer det at se, at de tager forbrugerne med som et led i en kæde, der fortsætter med at sætte miljøet på spil. Vi opfordrer kraftigt til, at tøjmærkerne ser på disse tests og erkender, at de kan gøre det bedre,” siger Birgitte Lesanner.

Skriv under på Detox-manifestet og hjælp med at få tøjindustrien til til at afgifte tekstilerne og stoppe vandforureningen.

Emner