Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Hilsen fra Anne Mie på vej hjem

Skriv en kommentar
Nyhed - 27. december, 2013
100 dage efter at være blevet tilbageholdt i internationalt farvand, vender danske Anne Mie Roer Jensen i dag hjem til Danmark. I den forbindelse kommer hun med en udtalelse. Læs den her.

Anne Mie Roer Jensen flyver fra Skt. Petersborg i løbet af eftermiddagen og lander i Danmark i aften. Den russiske amnesti er de seneste dage blevet ført ud i livet, alle tiltaler er frafaldet, og senest er også det nødvendige udrejsevisum sikret.

På vej ud af landet kommer Anne Mie Roer Jensen følgende udtalelse:

"Det er rigtigt skønt at være på vej hjem igen efter 100 dages absurd teater. Jeg glæder mig til at få min frihed, og jeg glæder mig til at gense min familie, venner og skolekammerater på Marstal Navigationsskole. Men jeg er dybest set mere lettet end glad, for det er en mærkværdig følelse, at det her slutter med, at vi får amnesti og på den måde bliver benådet for noget, vi ikke har gjort. Jeg er blevet truet med våben, sat i fængsel i to måneder og tilbageholdt i Rusland i yderligere en måned anklaget for en forbrydelse, jeg på ingen måde har begået." 

"Jeg vil gerne sige et kæmpestor tak til alle jer, der har støttet mig og de andre gennem denne surrealistiske periode. Tak for at være med til at skabe opmærksomhed omkring vores sag og for de mange opmuntrende tilkendegivelser, der nåede mig inde bag fængselsmurene. Jeg har følt mig alene til tider, men er kommet helskindet igennem takket være støtten. Den danske ambassade har gjort en enorm indsats for mig og min familie, ligeledes har den fantastiske gruppe af mennesker, som jeg har været så heldig at lære at kende i min tid i Greenpeace." 

"Jeg vil fortsætte med at arbejde hos Greenpeace med at beskytte naturen og miljøet i Arktis og resten af verden. Det er kun en uge siden, at Gazprom begyndte at producere den første olie fra den platform, vi protesterede imod. Olie, vi ikke har råd til at brænde af og olie, der på ingen made bør hentes op i arktiske egne. Kampen mod olieboringer i Arktis er først lige begyndt."

"Jeg glæder mig allerede til igen at stå på broen på et af de dejlige grønne skibe og forene min passion for livet og arbejdet til søs med en sag, jeg virkelig kan stå inde for."

De i alt 30 aktivister, besætningsmedlemmer og freelance-fotografer blev taget til fange af bevæbnede, russiske specialstyrker den 18. september efter en fredelig protestaktion mod Gazprom-platformen Prirazlomnaya i Arktis. Skibet blev trukket til Murmansk, hvor de tredive blev fængslet og tiltalt for først pirateri siden hooliganisme. Efter 63 dages tilbageholdelse blev Anne Mie Roer Jensen 21. november løsladt mod kaution, men uden mulighed for at forlade Skt. Petersborg.

Det russiske parlament tildelte 18. december samtlige 30 amnesti og efter en del papirarbejde, kan de 26 udenlandske statsborgere omfattet af amnestien i dag og i løbet af weekenden Rusland som frie mænd og kvinder