Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Isbjørnen Paula i Aarhus for at beskytte Arktis

Nyhed - 13. april, 2013
Greenpeace var på Aarhus-besøg med ikonet Paula for at minde om, at isbjørnens hjem i Arktis er hårdt presset af klimaforandringer og olieboringer, der kan gøre uoprettelig skade på det skrøbelige miljø.

13. april 2013

Paula blev et sandt tilløbsstykke ved Aarhus Sustainability Festival, og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) måtte også hen og hilse på det prægtige dyr. Julia Svane (tv.) var en af aktivisterne, der samlede underskrifter ind for at beskytte det skrøbelige miljø mod olieindustriens risikable oliejagt.

 

Mange af gæsterne til Aarhus Sustainability Festival fik et øjebliks forskrækkelse, da de fredag gik ind på pladsen til en weekend fuld af bæredygtige aktiviteter.

Midt i mængden travede en isbjørn langsomt af sted i ro og mag med et vemodigt udtryk i ansigtet. Greenpeace-aktivister havde nemlig taget organisationens ikoniske isbjørn Paula med, der ganske vist lignede en 1:1-udgave af det prægtige dyr, men under pelsen gemte sig to svedende aktivister.

Tre millioner vil beskytte Arktis
I selskab med Paula gik aktivisterne – fra København, Aarhus og Aalborg – rundt på  festivalen for at indsamle underskrifter for beskyttelse af Arktis og tale om, hvordan det skrøbelige miljø er under pres af klimaforandringer og olieindustriens boringer. Knap tre millioner mennesker i verden støtter nu kravet om at frede den ubeboede del af Nordpolen og sætte en stopper for olieboringer i Arktis.

13. april 2013

Aktivister fra København, Aarhus og Aalborg, heriblandt Frederik Korff, kom i tæt dialog med festivaldeltagerne på de populære rundture med Paula. Aktivisterne satte hele weekenden af til at informere om forholdene i Arktis og samle underskrifter til Save The Arctic-kampagnen.

 

21-årige Julia Svane, studerende og Greenpeace-aktivist fra Aarhus, springer – som hun siger – gerne i isbjørnekostumet for at nå ud til befolkningen. Med humor, men i et alvorligt ærinde.

”Olieboringerne i Arktis peger direkte mod en katastrofe, hvis selskaberne får lov til at fortsætte oliejagten. Konsekvenserne er klare: Olien kan ikke renses op i det arktiske miljø, for der eksisterer hverken teknologi eller beredskabsplaner til at håndtere de olieudslip, der er uundgåelige under så barske forhold,” siger Julia Svane.

Isbjørnens hjem er truet
Virkelighedens isbjørne er selvfølgelig ikke nær så langt væk fra hjemmeterritoriet, som Paula var blandt de aarhusianske økostande. Men som en lang række fiskearter og narhvaler, bliver isbjørnenes habitater truet på flere fronter.

Tre fjerdele af isen på toppen af verden er smeltet indenfor de sidste 30 år, lyder det fra Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace, og når isen smelter, så forsvinder isbjørnens fangstmuligheder i det arktiske område. Det vurderes, at klimaforandringerne her vil mindske bestanden af isbjørne med 30 procent over de næste 50 år.

”Det er paradoksalt, at klimaforandringerne får isen til at smelte, og i stedet for at se det som en advarsel, så bruger olieselskaberne muligheden til at bore mere efter den olie, der er årsag til problemet. Vi må bryde den onde cirkel og begynde at bruge de vedvarende energiløsninger, som vi allerede har til rådighed, og her får vi brug for hver eneste støtte – også Paulas,” siger Jon Burgwald.