Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Ny EU-lov indleder kampen mod ulovlig træhandel

Nyhed - 4. marts, 2013
EU har nu endelig indført regler, der forbyder import af illegalt fældet træ. Men der er stadig lang vej til at stoppe ulovlighederne. En rapport fra Greenpeace viser, at der i DR Congo i stor stil både fældes og handles ulovligt med træ. Det giver store problemer, når europæiske virksomheder importerer.

Søndag trådte nye EU-regler i kraft, der skal tage kampen op med det enorme marked for handel med illegalt træ.

Den nye lov – European Union Timber Regulation (EUTR) – strammer på en lang række områder forholdene omkring import af ulovligt fældet træ til EU. Det anslås, at omkring 16-19 procent af markedet for træ i EU er illegalt.

Markedet for fældet træ er et styret af ulovligheder og et "organiseret kaos" i Congo. Det skal man være opmærksom på som virksomhed i Europa, for man begår også ulovligheder, når man importerer fra landet. Foto: Philip Reynaers / Greenpeace

 

I den forbindelse udgav Greenpeace i dag, mandag, rapporten ”Cut it Out”, der dokumenterer, at der er ”organiseret kaos” omkring fældningen af træ i DR Congo, der har verdens næststørste regnskov.

”Trævirksomheder, også multinationale, lader hånt om lovgivningen i Congo og slipper for straf (…) Den ulovlige træhandel påvirker millioner af borgere i Congo, der er afhængige af skovene,” siger Iréne Wabiwa, kampagneansvarlig for skovområdet hos Greenpeace International.

Ulovlighederne betyder, at det er så godt som umuligt, at virksomheder i EU kan leve op til lovgivningen, når de importerer træ fra Congo.