Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

80 aktivister til lands, til vands og i luften: Arktisk olie ikke velkommen i Europa

Nyhed - 1. maj, 2014
Greenpeace Warrior III har sejlet i sporet af den russiske olietanker, der nu skal levere den første arktiske olie. Havneområdet i Rotterdam var i dag fuld af aktivister, heriblandt Anne Mie Roer Jensen, der gjorde klart, at Gazproms uansvarlige olie ikke hører til i Europas benzinstandere.

1. maj 2014

Protest Against Arctic Oil Shipment in Rotterdam Protest gegen Oellieferung aus der Arktis in Rotterdam © Ruben Neugebauer / Greenpeace

Der var heftig aktivitet i Rotterdams havneområde denne morgen, da en stort anlagt aktion tog fart fra land, til havs og fra luften.

Greenpeace har i de seneste dage afsløret, at den første olie fra det isfyldte Arktiske Ocean havde retning mod Rotterdam, hvorfra det franske olie- og gasselskab Total senere vil aftage olien. Dermed udfører Total en 180 graders vending, da direktøren tidligere har trukket sig fra udvinding i Arktis, fordi det slet og ret var uforsvarligt. Men Total vil altså gerne aftage den første olie, der skal raffineres og distribueres i Europa.

Derfor var Rainbow Warrior III på pletten for at forhindre den russiske tanker i at lægge til kaj og i at levere Gazproms arktiske olie til Europas benzinstandere. Omkring 80 aktivister deltog, de røde gummibåde pilede over bølgerne, og der blev malet ”No Arctic Oil” (med miljøvenlig maling) på siden af tankeren, ligesom gule paraglidere sværmede over Rotterdams havneanlæg med samme budskaber, der hurtigt cirkulerede verden rundt via de sociale medier.

1. maj 2014

Anne Mie: ”Kampen er ikke slut"
For flere af besætningsmedlemmerne og aktivisterne var der tale om en opfølgning på Gazprom-protesten i Rusland sidste år, hvor Arctic 30 blev fængslet og tilbageholdt i 100 dage. Ved roret på Greenpeace Warrior  III var veteranen og kaptajnen Peter Wilcox og tredje styrmand Anne Mie Roer Jensen.

Hun lægger ikke skjul på, at Ruslands uproportionelle straf var en voldsom oplevelse, men hun er ikke skræmt væk fra at protestere fremover. Tværtimod, vil hun fortsat arbejde for at beskytte Arktis til havs på Greenpeace-skibene.

”Kampagnen kører stadig. Nu er det første olie fra Arktis kommet til Europa, og man skal ikke tro, at kampen slutter med ét skib. Det er langt fra slut,” siger Anne Mie Roer Jensen til Berlingske Nyhedsbureau

Så sent som i sidste uge hyldede Ruslands præsident, Vladimir Putin, afsendingen af den arktiske olie under en telekonference med Gazproms øverste chef Alexey Miller. Gazprom og Rosneft – Ruslands statsejede energiselskaber – har begge underskrevet aftaler om at bore efter olie i Arktis med internationale olieselskaber som Shell, BP, ExxonMobil og norske Statoil.

1. maj 2014

Arctic30-Activists on the Rainbow Warrior Arktik 30 Aktivisten an Bord der Rainbow Warrior III © Chris Grodotzki / Greenpeace

Opfordring til Danmarks regering: Sig nej til olien fra Arktis 

Gazproms igangværende udvinding i det russiske Arktis er ikke alene halsbrækkende i forhold til de lokale sårbare områder i Pechora Havet i Rusland, men også uansvarligt i forhold til klimaet, der sættes under stærkt pres, hvis energiproduktionen fortsætter med at køre rundt i en ond oliecirkel.

”I stedet for de nødvendige investeringer i vedvarende energi og energieffektivisering, investerer olieselskaberne i deres hensynsløse jagt på olie. Som borgere i EU og Danmark har vi ikke mulighed for at undgå olien fra Arktis, når den først er inde i EU. Den danske regering må på banen og sige nej til olie fra Arktis, ” siger Jon Burgwald, der er Arktisansvarlig i Greenpeace i Danmark.

I løbet af torsdagen blev alle tilbageholdte aktivister og besætningsmedlemmer, undtagen en tysk aktivst, frigivet. Han vil blive frigivet fredag morgen.