Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Esperanza og besætningen er fri efter kystvagtens bording

Nyhed - 31. maj, 2014
Kystvagten har nu trukket Esperanza i retning af Tromsø, og skibet er frit. Det ændrer dog ikke ved, at bordingen var lovstridig, fastslår juridisk rådgiver hos Greenpeace.

31. maj 2014

Fra start til slut i protesten har Esperanza holdt et vågent øje med Transocean Spitsbergen. Først lidt i baggrunden, da aktivisterne protesterede på platformen - og senere helt fremme ved at forhindre, at den kunne udføre sin boreoperation.

Den norske kystvagt har her lørdag morgen oplyst til kaptajnen på Greenpeace-skibet Esperanza, at skibet og besætningen er frigivet.

Det sker efter, at kystvagten fredag aften kl. 22.50 bordede Esperanza og trak skibet mod Tromsø – den norske by, hvorfra besætningen oprindelig sejlede ud fra for at forhindre Statoils risikable boreplaner i Hoop-oliefeltet, 300 kilometer nord for det øverste af Norge.

”Vi sejler nu til Tromsø og henter aktivisterne, der tidligere blev fragtet dertil af politiet. Vi har opnået, hvad vi kunne for nu,” siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace, der fortsat er på Esperanza.

”Vi protesterede mod olieboringerne i Arktis i 90 timer, som Statoil vil gennemføre i verdens nordligste oliebrønd nogensinde – og vi har gjort folk opmærksomme på problemet. Save The Arctic-kampagnen vil fortsætte, og hundreder af tusinder vil følge. Snart vil vi være så mange, at olieindustrien ikke bare kan trække os væk igen.”

Kystvagtens bording var i strid med den internationale havretslov, lyder det fra Daniel Simons, juridisk rådgiver hos Greenpeace.

”Den norske kystvagt stoppede en lovlig og fredelig Greenpeace-protest mod olieboringer i Arktis. Esperanza udøvede retten til frit at navigere, der er garanteret af internatioal lov. Det passede ikke Statoil, men vores protest var lovlig – i modsætning til kystvagtens indgriben,” siger Daniel Simons.

Protesten begyndte tirsdag morgen, først ved at 15 aktivister klatrede op på Statoils olieplatform, Transocean Spitsbergen, og senere ved at Esperanza lagde sig i vejen for boringerne. Der er i alt 26 besætningsmedlemmer på Esperanza fra 18 forskellige lande.