Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace i aktion mod ExxonMobil under Diamond League

Nyhed - 12. juni, 2014
ExxonMobil er på vej til at gennemføre den mest risikable olieboring der endnu er set i det sårbare Arktis. I dag blev olieselskabet mødt med protester, da Greenpeace udførte to aktioner i Norge. Først mod olieboreplatformen, der skal sendes til Arktis, og efterfølgende under atletikstævnet Bislett Games, hvor ExxonMobil er hovedsponsor.

Greenpeace-aktivister gennemførte onsdag aften en aktion under Bislett Games i Oslo – et atletikstævne, der er en del af det årligt tilbagevendende IAAF Diamond League. Mens sportsfans over hele verden kiggede med, sænkede Greenpeace-klatrere et banner med teksten ”No Arctic Oil”.

Protesten var rettet mod hovedsponsor ExxonMobil, der netop nu planlægger den mest risikable olieboring endnu set i Arktis. Mens olieselskabet lægger navn til en festlig sportsbegivenhed er boreplatformen, der skal sendes afsted mod Arktis, ved at blive gjort klar til olieboringer, der kan få alvorlige konsekvenser for det arktiske miljø og det globale klima.  

”ExxonMobil bruger deres sponsorat for et populært sportsarrangement som Diamond League til at få verden til at glemme deres beskidte metoder. Men vi vil ikke lade os trække rundt i manegen. Med den her aktion vil vi kaste lys over ExxonMobils foruroligende planer om at foretage ødelæggende olieboringer i Arktis,” siger Birgitte Lesanner, kampagnechef i Greenpeace.

12. juni 2014

Politiet er på vej op for at fjerne banneret med teksten "No Arctic Oil".


Vanvittig oliejagt
ExxonMobil – der er blandt verdens største olieselskaber – har indgået et samarbejde med det russiske olieselskab Rosneft om at iværksætte boringer i Karahavet i det isfyldte Arktis. Boringen skal efter planen finde sted tæt på en stor nationalpark, der er kendt for sit fantastiske dyreliv. Området bebos af blandt andet isbjørne, hvalrusser og en af de største fuglekolonier på den nordlige halvkugle. Ifølge russisk lov er det ulovligt at bore efter olie i området.

Det bør nu få ExxonMobil til at afbryde deres arktiske oliejagt.

”ExxonMobils planer er fuldstændigt vanvittige. De har planer om at bore i de fjerneste egne af Arktis under de mest ekstreme klimatiske forhold i hele regionen. Der er absolut ingen grund til at foretage så risikable boringer på et sted, hvor det vil være nærmest umuligt at rydde op efter et olieudslip. Vi har slet ikke brug for olien, fordi vi kun kan tillade os at bruge en tredjedel af den olie, vi allerede har adgang til, hvis vi skal undgå de mest katastrofale klimaforandringer,” siger Birgitte Lesanner

Den olieboreplatform, Exxon vil sende til Rusland, lægger til ombygning i en havn i Ølen i Norge. Den blev mødt med protester tidligere i dag. Skibet Esperanza, der i den seneste tid har taget kampen op med både Gazprom og Statoils arktiske olieboringer, var igen i dag i aktion. En gummibåd blev sat i vandet og sejlede mod olieboreplatformen med bannere og et klart budskab til ExxonMobil: Hold Jer væk fra Arktis!

12. juni 2014

Aktivister i gummibåd på vej mod ExxonMobils boreplatform.