Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

NY AKTION: Greenpeace-skib blokerer for Statoils boreplatform

Nyhed - 29. maj, 2014
Greenpeace-skibet Esperanza blokerer nu for Statoils olieboreplatform Transocean Spitsbergen og har placeret sig på præcist det sted, hvor virksomheden planlægger at foretage verdens nordligste olieboring.

Blokaden fra Esperanza kommer efter, at norsk politi tidligt torsdag morgen forsøgte at standse Greenpeaces protest, da de fjernede syv aktivister fra platformen. Aktivisterne havde på det tidspunkt været ombord på Transocean Spitsbergen i 48 timer. Alle aktivister er nu løsladt uden at være blevet sigtet.

Danske Sune Scheller er med på skibet Esperanza.

”Vi var usikre på, om vi skulle fortsætte aktionen efter to kolde døgn på olieboreplatformen, men den støtte, vi har fået fra mennesker over hele kloden, har givet os fornyet mod. Esperanza er et lille skib, men vi er fast besluttede på at blive her på oliefeltet og forhindre Statoil i deres risikable foretagende, der sætter det arktiske miljø og det fredede naturreservat omkring Bjørneøen i fare,” siger Sune Scheller, projektleder i Greenpeace, fra broen på Esperanza, og fortsætter:

”Statoil forsøger desperat at give offentligheden indtryk af, at de tager sikkerhed meget alvorligt. Men verden er begyndt at få øjnene op for den beskidte sandhed bag det smarte logo. At bore efter olie i Arktis er alt for risikabelt og det må stoppes”.

29. maj 2014

Vi fortsætter protesten mod Statoils planlagte olieboring i Barentshavet, efter at norsk politi tidligt torsdag fjernede syv aktivister fra olieboreplatformen. Nu har skibet Esperanza lagt sig på præcist det sted, hvor Statoil ønsker at bore.

 

Aktivister løsladt
Syv Greenpeace-aktivister blev fjernet fra Statoils boreplatform Transocean Spitsbergen mellem kl. 03.30 og 05.30 i morges. Aktivisterne blev bragt til en politistation i Tromsø, men de er nu alle løsladt uden at være blevet sigtet. Blandt aktivisterne er danske Christian Uhlenfeldt:

”Det har været vildt hårdt. To døgn på et dæk, 74 grader nord er ingen spøg. Men jeg er glad for, at aktionen lykkedes. Det føltes vigtigt og helt nødvendigt at stoppe Statoils bindegale olieeventyr i Arktis. Verdens nordligste olieboring blev forsinket betydeligt og samtidig gjorde vi verden opmærksom på vanviddet,” siger Christian Uhlenfeldt efter sin løsladelse.

Statoil har tilladelse til at påbegynde de første boreoperationer, men må ikke bore ned i de potentielt olieholdige lag før det norske klima- og energiministerium har taget en endelig beslutning i forhold til Greenpeace-klagen.

Norges miljøminister må tage ansvar
”Det er almindelig sund fornuft, at en olieboring tæt ved et fredet naturreservat i arktisk farvand er opskriften på en katastrofe. Statoils egne eksperter siger, at et olieudslip vil kunne nå Bjørneøen på under en uge. Flere end 80.000 mennesker har krævet, at Norges miljøminister Tine Sundtoft genovervejer, om Statoil bør have tilladelse til at begynde den nordligste olieboring nogensinde. Imens er verdens øjne vendt mod hende og afventer hendes afgørelse,” udtaler Sune Scheller ombord på Esperanza.

Fredag kl. 10.00 vil Greenpeace overrække de 80.000 underskrifter til Norges miljøminister Tine Sundtoft med et krav om at beskytte Bjørneøen. Se underskriftsindsamlingen her www.greenpeace.org/bearisland.