Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Norges kystvagt trodser international lov og border Greenpeace-skib

Nyhed - 31. maj, 2014
Specialstyrker fra den norske kystvagt har her fredag aften bordet Greenpeace-skibet i Barentshavet for at stoppe den lange, vedholdende protest mod Statoils olieboringer i Arktis, der varede 89 timer. Ifølge Greenpeace er bordingen dog i strid med den internationale havretslov.

31. maj 2014

Så afsluttede kystvagten den fredelige og lovlige protest. Skibet blev bordet og trukket væk - dog uden anholdelser, og besætningen kunne bevæge sig frit.

 

Fredag aften kl. 22.10 informerede Norges kystvagt besætningen på Esperanaza om, at de ville borde skibet, der forhindrede Statoils platform i operere ved at blokere ved boreområdet. Og en halv time senere indtog kystvagten skibet, der efterfølgende blev trukket væk.

”I mere end 80 timer har Greenpeace-aktivisterne udført en fredelig protest mod Statoils uansvarlige olieboringer i Arktis, der kan forårsage uoprettelig miljøskader. Efter protesten på platformen blokerede vores skib også for platformen på fuldstændig lovlig vis. Det er uforståeligt, at de norske myndigheder griber ind på denne måde. Men vi har gjort det klart for hele verden, at Statoil – med den norske regerings tilladelse – er i færd med at begå en kæmpe fejltagelse, der kan ødelægge den arktiske natur,” siger Jon Burgwald, arktisanvarlig.

Ifølge Greenpeace var det dog fuldt ud lovligt for skibet at opholde sig i området.

Myndighedernes indgriben var i strid med international havret. Som juridisk rådgiver, Daniel Simons, tidligere har fastslået – og som han uddyber i bloggen her.

”Der er absolut ingen grund til, at Esperanza skulle fjerne sig for olieselskaberne. Sikkerhedszonen er fuldstændig ugyldig, da annonceringen ikke er foretaget rettidigt. Under FN's Havretskonvention kan udenlandske fartøjer frit bevæge sig i den økonomiske zone. Vi har mindst lige så meget ret til at være her som olieselskaberne,” siger Daniel Simons.

31. maj 2014

Sune Scheller og Esperanza-besætningen har gjort sit i denne omgang for at forhindre Statoils olieboringer. Nu opfordrer han alle andre til at kæmpe videre. På kort tid har mere end 135.000 mennesker skrevet under på et krav om at stoppe boringerne tæt ved naturreservatet Bjørneøen.

 

Sune Scheller, projektleder fra Greenpeace i Danmark, har sejlet på Esperanza under hele protesten. Han er rystet over Norges beslutning om at lukke en fredelig og lovlig protest ned.

”Det bliver ved med at overraske mig, hvor langt lande vil få gå for at beskytte olien. Vi har lige så meget ret til at sejle vores skib i denne del af Det Arktiske Ocean. Vi vil ikke se på, mens deres (Statoil) ødelægger de sidste rester af vilde naturområder. Jeg er stolt over, hvad vi har opnået. Statoil måtte indstille planen om at foretage verdens nordligste boring nogensinde, efter vi begyndte protesten. Nu er det op til alle at arbejde imod Statoil og alle de andre selskaber, der vil udnytte Arktis fremfor at beskytte området,” siger Sune Scheller.

Protesten begyndte tirsdag ved at 15 aktivister, heriblandt danske Christian Uhlenfeldt, protesterede på Statoils platform. De blev fjernet efter ca. 48 timer og bragt til Tromsø – alle blev dog løsladt uden sigtelser. Kort efter sejlede Esperanza til Hoop-feltet for at lægge sig i vejen for platformen.