Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Olieudslipspatrulje rydder op efter Ruslands olieindustri

Nyhed - 14. august, 2014
Et hold af internationale frivillige fra Greenpeace vil de næste to uger rydde op efter olieudslip i et forurenet område af Ruslands subarktiske region, Komi. Målet er at sætte fokus på hullerne i den russiske lovgivning, som gør det muligt for olieindustrien at lække olie uden, det får konsekvenser.

Olieudslipspatruljen tæller mere end 40 eksperter og frivillige fra 14 forskellige lande, som hver dag i to uger dokumenterer olieudslip, mens de patruljerer Komi-regionens oliefelter. Officielle tal viser, at mere end 10.000 olieudslip finder sted hvert år i Rusland, og 4,5 millioner ton olie slipper ud gennem sprukne rør og forurener vand og jord.

Patruljen af frivillige vil forsøge at rydde op efter et af de mange olieudslip for at vise, at det er nemmere at undgå udslip end at prøve at håndtere konsekvenserne efter, et olieudslip allerede er sket. Planen er efterfølgende, at den indsamlede olie skal genbruges ved bygningspladser.

“Desværre er det sådan, at olieudslip er noget, man kan tjene på i dagens Rusland. Bøder kan forhandles, og lovgivningen er fuld af smuthuller. Derfor er det lettere for olieindustrien at lække fem millioner ton olie hvert år end at reparere rustne rørledninger. Vi har analyseret problemerne med lovgivningen og lavet detaljerede anbefalinger til at løse problemerne,” siger Vladimir Chuprov, klimachef i Greenpeace Rusland.

Resultater og anbefalinger er samlet i rapporten Oil pollution in Russia: problems and possible solutions. Her beder Greenpeace 22 olieselskaber i Rusland – heriblandt Shell, Gazprom og Total – om at stoppe for fremtidige olieudslip. Ved udgangen af de to uger vil Greenpeace diskutere rapportens løsningsforslag med olieselskaberne og relevante regeringsorganer.

For de frivillige i Olieudslipspatruljen er der ingen tvivl om, at man bliver nødt til at gøre noget for at stoppe oliekatastrofen.

”Det er tydeligt for mig, at konsekvenserne fra olieudvinding ikke kan afgrænses til enkelte områder. Det berører os alle over hele kloden - vi er alle del af samme natur. Derfor er jeg taget til en af olieindustriens kilder i Komi for at se med egne øjne, hvilken pris mennesker og jord må betale for olieindustriens profit, og for selv at tage fat med at rydde op og bygge videre på den respekt der skal til, for at vi i hele verden kan bevæge os ind i en bæredygtig fremtid,” siger Thomas Karlsson, en dansk aktivist i olieudslipspatruljen.