Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Rusland klar til første sending olie fra Arktis til Europa

Nyhed - 22. april, 2014
Russiske Gazprom har nu gjort den første offshore, arktiske olie klar til at blive sent til Europa. Olien kommer fra boreplatformen Prirazlomnaya, hvor Anne Mie Roer Jensen og de andre Greenpeace-aktivister sidste år blev fængslet efter protester.

22. april 2014

Sidste år protesterede Greenpeace-aktivister mod olieboringer i Arktis på olieboreplatformen Prirazlomnaya. Nu er olien klar til at blive sendt mod Europa.

 

 

En russisk olietanker blev i påsken lastet med 70.000 tons olie i det Arktiske Ocean og gjort klar til at blive sendt mod Europa. Olien stammer fra olieboreplatformen Prirazlomnaya, hvor 28 Greenpeace-aktivister, heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen, og to freelancefotografer sidste år protesterede mod Gazproms planlagte boringer, og efterfølgende blev fængslet i mere end to måneder anklaget for hooliganisme og pirateri, der sammenlangt kunne give op til 15 års fængsel.

Mens Vladimir Putin hylder olieboringen som en styrkelse af Ruslands rolle på det globale energimarked, er Greenpeace dybt bekymrede. Aldrig før er der blevet udvundet olie fra en offshore olieboreplatform i Arktis’ isfyldte farvande, der i forvejen under hårdt pres af klimaforandringer.

”Hvis ikke vi standser jagten på olie i Arktis, risikerer vi ikke bare at ødelægge miljøet men også vores mulighed for at gøre op med det 20. århundredes magtstrukturer. Det her handler ikke om at skifte fra ét fossilt brændstof til et andet. Det handler om at accelerere den uundgåelige omstilling til vedvarende energi og samtidig reducere det samlede energiforbrug. Aldrig før har situationen været så kritisk, og aldrig før har løsningen været så åbenlys,” siger Kumi Naidoo, generalsekretær i Greenpeace International.

”Greenpeace vil sammen med millioner af støtter verden over fortsætte modstanden mod ethvert olieselskab, der forsøger at bore i det smeltende arktiske ocean.”

Uoprettelige skader i naturen
Greenpeace har længe advaret mod de alvorlige konsekvenser, som olieudvinding vil få for Arktis’ skrøbelige miljø. Da olieboreblatformen Deepwater Horizon i 2010 eksploderede i den Mexicanske Golf flød 700 millioner liter olie ud i havet, med ødelæggende følger for miljøet. Skulle et lignende scenarie udspille sig i Arktis kan konsekvenserne blive af et endnu større omfang.

”Hvis uheldet er ude, er det umuligt at samle råolien. Naturen bliver skadet for altid. Det er ikke ligesom i det Mexicanske Golf, hvor naturen over tid vil nedbryde olien efter det gigantiske olieudslip i 2010. Det arktiske hav er særlig sart, da havet er koldt og al liv vokser meget langsomt,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace, og tilføjer, at der er behov for politisk handling.

”De ansvarlige politikere må tage diskussionen op og handle. Det kan ikke være rigtigt, at forbrugerne efterlades uden et reelt valg, mens danske og europæiske politikere stiltiende accepterer, at den dybt problematiske arktiske olie ender i vores biler.”

Tags