Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Sioux-folket beder Nordea trække investeringer i omstridt olieledning

Skriv en kommentar
Nyhed - 1. december, 2016
I et åbent brev til den nordiske bankgigant Nordea, opfordrer Standing Rock Siuox Tribe nu til, at banken trækker investeringer tilbage for 274 millioner kroner i selskaber involveret i den omstridte olierørledning Dakota Access Pipeline.

I både København, Stockholm og Helsinki vil Greenpeace i dag og i morgen overrække brevet til Nordea, og herhjemme vil Eric Pedersen, direktør for Nordea Invest, tage imod på trappen foran det danske hovedkvarter på Christianshavn, Strandgade 3, her kl. 15.

Ifølge Nordea vil man i næste uge sende et hold til North Dakota for at “..vurdere situationen på stedet. Her skal de mødes med virksomhederne og andre interessenter bl.a. repræsentanter for Amerikas oprindelige befolkning”. Bl.a. FN har kritiseret processen omkring opførelsen af ledningen.

Kampagnechef i Greenpeace i Danmark, Julie Koch, siger:
 “Nordea bør af respekt for oprindelige folks rettigheder øjeblikkeligt trække bankens investeringer tilbage. Det vil være en ansvarlig beslutning for både mennesker, miljø og klima.”

“Olieledningen truer millioner af amerikaneres adgang til rent drikkevand, krænker oprindelige folks ret til samtykke og har senest ført til brutal fremfærd mod fredelig demonstranter, der forsøger at beskytte et helligt landområde mod ødelæggelse. Det vil være et flot og vigtigt signal og helt i tråd med Nordeas etiske retningslinjer at trække sine millioninvesteringer tilbage.”

“Den vigtigste måde vi herhjemme og rundt om i verden kan vise opbakning er ved at lægge pres på de finansielle institutioner og virksomheder, hvis støtte er altafgørende for projektets overlevelse. Samtidig er håbet, at Obama i 11. time af sit præsidentembede trækker tilladelserne og kræver en fuld undersøgelse af konsekvenserne for miljøet og altså særligt faren for forurening af drikkevandet.”

Det er selskaberne Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners og Phillips 66, som Nordea har investeret i alt 274 millioner danske kroner i. I Norge har DNB Bank og Odin Fund Management senest besluttet at frasælge sine investeringer i selskaber involveret i opførelsen af olieledningen med en begrundelse om, at projektets krænkelser af oprindelige folks rettigheder bryder med etiske retningslinjer.

På mindre end to døgn har 12.550 indtil videre sendt en email til Nordeas bestyrelsesformand Björn Wahlroos, og her er også mulighed for selv at printe brevet fra Standing Rock Siuox Tribe for så at aflevere det i en lokal Nordea-afdeling.

Siden tirsdag aften har mere end 1500 mennesker på Facebook desuden vist interesse i at deltage ved dagens overrækkelse af brevet kl. 15 i København. Her vil være bannere med opfordringen: Nordea, træk jer fra Dakota Access Pipeline. Mellem klokken 16-17 vil Greenpeace efterfølgende organisere tilstedeværelse foran Nordeas filial ved Nørreport.  

Brevet fra Standing Rock Sioux Tribe til Nordea.
Dokumentation for bankens investeringer.