Arctic Sunrise stævner ud i Arktis for at konfrontere norsk olieoffensiv | Greenpeace Danmark
Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Arctic Sunrise stævner ud i Arktis for at konfrontere norsk olieoffensiv

Nyhed - 19. juli, 2017
Greenpeace-skibet Arctic Sunrise har været gennem omfattende reparationer efter den russiske tilbageholdelse af skibet i Murmansk tilbage i 2013 og 2014. En tilbageholdelse, som den internationale domstol i Wien i går afgjorde skulle koste Rusland 40 millioner kroner i erstatning.

19. juli 2017

Efter en lang periode med renovering efter Arctic 30, har Greenpeace-skibet Arctic Sunrise og hendes besætning gjort de sidste forberedelser til at genoptage kampen mod olieboringer i Arktis.

Nu er Arctic Sunrise efter ni måneders renovering tilbage i Arktis – denne gang er det ikke for gå imod russiske Gazproms olieudvinding i den skrøbelige region, men for at vise utilfredsheden med

den norske regerings og Statoils aggressive søgen efter ny olie i Barentshavet. På sin vej har Arctic Sunrise også besøgt Bear Island, et naturreservat, der er hjemsted for en af de største fuglekolonier på den nordlige halvkugle - og et af de områder, der vil blive hårdest ramt ved et olieudslip. En sandsynlighed, der vokser i takt med, at den norske regering på det seneste har udstedt usædvanligt mange licenser til at bore efter olie.

Åbnede for nye boringer kort efter underskrift på Parisaftalen

Det er første gang i 20 år, at den norske regering nu - her i sommer - åbner op for, at olieselskaber kan bore efter olie i den sydøstlige del af Barentshavet. Her er det statsejede selskab Statoil nu på vej.

"Kun to uger efter ​​klimaaftalen blev underskrevet i Paris, besluttede den norske regering at åbne et helt nyt område i Barentshavet. Vi har simpelthen ikke råd til flere olieboringer. Vi sejler derfor nordpå for at udfordre og holde politikerne ansvarlige for deres løfter,” siger Sune Scheller, projektleder hos Greenpeace Norden.

Op mod 15 olieboringer forventes i år i den arktiske del af Barentshavet, og det er et rekordhøjt antal. Statoil planlægger alene at bore fem brønde. Den nordligste og mest kontroversielle er den såkaldte Korpfjell-brønd, der ligger mere end 400 kilometer fra land og vil tage lang tid at nå frem til ved et olieudslip. Den norske regering har imidlertid ignoreret alle advarsler fra miljøagenturer og organisationer.

Mens Greenpeace-skibet nu sejler ud på nye arktiske vande for at holde tæt øje med olieboringerne denne sommer, kan organisationen og Natur og Ungdom se frem mod en historisk retssag i november mod den norske regering. Anklagen fra Greenpeace og den norske organisation lyder, at regeringen har har brudt sine klimaforpligtelser under Paris-aftalen og den norske Grundlovs paragraf 112, der skal “sikre befolkningens ret til et sundt klima”, ved at tillade nye olieboringer.

I retssagen vil civilbefolkningens underskrifter mod olieboringerne blive inddraget som vidnesbyrd og kan dermed vise sig at få en direkte betydning for sagens udfald. I skrivende stund har mere end 250.000 skrevet under.

SKRIV UNDER HER