Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Trump i kontra på Obamas love - vil fjerne forbud mod arktiske olieboringer og hensyn til miljø og klima

Nyhed - 29. april, 2017
Netop op til at Donald Trump i dag har siddet som USA’s præsident i 100 dage, underskrev præsidenten i aftes amerikansk tid et dekret, hvor han forsøger at slå kontra og fjerne sin forgænger Barack Obamas permanente stop for salg af olie- og gaslicenser i den sydøstlige del af Atlanterhavet og ved Alaskas kyst.

29. april 2017

© The United States Coast Guard

Men som ved flere af Trumps øvrige dekreter vil han få svært ved at gennemføre sit mål om at sætte gang i olieudvinding i den skrøbelige region, da Obama inden sin fratræden tog en lov fra 1953 i brug, der giver Trump svære betingelser for at ophæve beskyttelsen.

“Det er dybt bekymrende, at vi med Trump har en præsident, der handler helt uden ansvar og ude af trit med klimavidenskabens klare anbefalinger om at lade olie, kul og gas blive i jorden, så vi kan bremse de mest katastrofale klimaforandringer. Trump vil trods sin store ihærdighed få store problemer med at gennemføre dekretet. Obama gjorde sit forarbejde grundigt, så forbudet mod nye licenser i Arktis står stærkt. Samtidig vil dekretet med stor sandsynlighed blive udfordret ved domstolene,” siger Sune Scheller.

Skadelig kurs for klima, miljø og jobs i USA

Trumps nye dekret vil, hvis det realiseres, ikke alene udstikke en skadelig kurs for klimaet og miljøets sikkerhed i Arktis, men også for jobskabelsen i USA’s energisektor. Ifølge estimater skabes der 12 gange flere arbejdspladser i USA’s sol- og vindenergi end i oliebranchen.

I forhold til sikkerheden vil Trump tilbagerulle flere af de sikkerhedsforbedringer for offshore-olieboringer, som er blevet indført efter oliekatastrofen Deepwater Horizon i 2010. Her omkom 11 arbejdere, og 700 mio. liter olie fossede ud i Golfen, indtil lækagen blev stoppet efter 87 dage.

“Det er ret svært at sætte sig ind i, hvordan Donald Trump kan mene, at det vil være en god idé at slække på sikkerheden efter de katastrofale erfaringer med Deepwater Horizon. Især i det skrøbelige arktiske miljø vil olieudslip være langt mere skadelig end i mere sydlige farvande. Også på jobfronten fejler dekretet, da der skabes langt flere jobs i sol- og vindsektoren end i olieindustrien. Det er svært at se dekretet som andet end leflen for profitsøgende olieselskaber,” siger Sune Scheller.

I anledning af Donald Trumps første 100 dage i præsidentembedet, vil der verden over i dag blive afholdt klimamarcher som et folkeligt modsvar til Trumps ignorance over for klima og miljø. København er en af mere end 300 byer, hvor folk vil gå på gaden. Herhjemme begynder markeringen kl. 13 på Christiansborgs Slotsplads med taler af bl.a. klimaforsker Jason Box.