Tunen får hjælp fra global mastodont | Greenpeace Danmark
Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Tunen får hjælp fra global mastodont

Nyhed - 11. juli, 2017
Tunindustrien har mildt sagt et blakket ry fyldt med historier om tvangsarbejde, overfiskeri og bifangst af skildpadder, hajer og små tun, der ender i de store fiskenet, inden de når at blive kønsmodne og kan reproducere verdens i forvejen hårdt pressede tunbestande.

Men i dag er en anderledes og god dag – både for tunindustrien, forbrugerne og vores havmiljø. Verdens største dåsetunproducent Thai Union har nemlig bebudet, at det skal være slut med flere beretninger om elendige arbejdsvilkår i deres leverandørkæde. Det skal også være slut med intensiv brug af ødelæggende fangstmetoder som langlinefiskeri og brug af fiskefælder – eller FAD’er – ombord på de fangstfartøjer, der forsyner Thai Union.

blo1 134073_237781.jpg

Meldingen fra Thai Union kommer efter mange års hårdt arbejde fra bl.a. Greenpeace og senest også fra godt 700.000 mennesker verden over, der har sluttet sig til kampen for mere bæredygtighed og større socialt ansvar hos den verdensomspændende tundåsevirksomhed og branchen som sådan.

”Det er vigtigt, når en stor virksomhed som Thai Union går foran, for så kan resten af branchen blive trukket i positiv retning, og det er der i den grad et skrigende behov for i tunindustrien. Thai Union har forpligtet sig til, at en uafhængig tredjepart vurderer fremskridt mod forpligtelserne i aftalen ved udgangen af 2018. Vi kommer også til at sætte os sammen med dem hvert halve år og se på, hvordan det går med at føre dagens forpligtelser ud i livet, for det er jo virkeligheden på havet, der tæller i sidste ende, og vi glæder os til at fortsætte arbejdet med at fremme bæredygtighed og socialt ansvar i hele tunbranchen,” siger Magnus Eckeskog, havansvarlig hos Greenpeace i Norden.

Folk fra mere end 130 lande har deltaget i kampen, og danskerne har også været med både i underskriftsindsamling og i at bakke op om de Greenpeace-frivillige, der i foråret tog på besøg i COOP’s butikker for at sætte advarselsklistermærker på dåsetun, der indeholder overfiskede eller destruktivt fanget tunarter. Det er nemlig ikke specielt nemt at finde frem til de bedste tundåser, nemlig dem der indeholder den ikke overfiskede art Skipjack, og som er fanget med ikke destruktive redskaber som stang og line.

^EDD6DC9F81442A009558A7E1965D92C4F3FC49B66A7C150CE4^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Hovedårsagen er, at de fleste dåser på de danske hylder indeholder overfiskede arter som gulfinnet tun eller måske endda tongol. Fangstmetoden er ofte notbåde med fiskefælder (FAD), der fører til fangst af en lang række andre havdyr. Men der er også problemer med mærkningen af dåserne. De er nemlig tit ikke udstyret med særlig god information, så selv den opmærksomme forbruger får problemer med at finde afgørende oplysninger som fangstmetode, fangstområde og tunart. Derfor lavede vi en tunguide til danskerne, ligesom mange andre steder i verden.

Selvom dagens fine udmelding fra Thai Union ikke direkte kommer til at betyde, at supermarkederne i Danmark med et vil få bæredygtige tun på hylderne, så er det alligevel et meget vigtigt skridt, Thai Union har taget. For eksempel vil virksomheden i de kommende to og et halvt år vinke farvel til 50 % af FAD-fangede tun hos deres leverandører. Samtidig vil Thai Union fordoble FAD-fri tun hos deres tundåsemærker John West, Chicken of the Sea, Petit Navire, Mareblu og Sealect. Virksomheden vil også udskifte en væsentlig del af langlinefiskeriet med stang- og line eller trolling-fanget tun i samme periode. Det er en god nyhed for havet og for tunen.  

Men der er mere endnu.

Thai Union har nemlig også forpligtet sig til at udvide et gældende forbud mod omlastning til havs for hele deres forsyningskæde. Omlastning er ofte forbundet med illegalt fiskeri, fordi det foregår langt ude på havet væk fra myndighedernes søgelys. Og så har virksomheden sagt ja til at udvikle en omfattende politik, der skal sikre, at arbejderne ombord på fartøjerne bliver behandlet ordentligt, og at det er muligt at foretage tredjeparts-vurderinger af forholdene ombord på fartøjerne, der er offentligt tilgængelige og tilknyttet uafhængige revisioner.

Tunen er ikke reddet fra overfiskeri med dagens udmelding, men den har fået hjælp fra en stor og vigtig spiller på det globale marked, og det vil uden tvivl sprede positive ringe i vandet i hele branchen.