Når Rainbow Warrior III på fredag bliver døbt i Tyskland, så er der selvfølgelig ikke så meget spænding omkring navnet, som man ellers kan opleve det ved barnedåb.

Skibet er 3. generation af en ærefuld skibsfamilie af regnbuekriger-skibe, som har været i Greenpeace stort set fra starten for 40 år siden. For skibe og Greenpeace er uløseligt forbundet, siden en gruppe miljøaktivister for 40 år siden protesterede imod atomprøvesprængninger ud for Alaskas kyst, og med aktionen til søs grundlagde Greenpeace.

Aktionen foregik på en fiskekutter, men i 1978 fik Greenpeace sit første Rainbow Warrior-skib, der lærte verden en ny måde at aktionere for et bedre miljø på. Hun sejlede efter hvalfangere i Spanien, afskar et britisk fartøj fra at dumpe 5000 tønder radioaktivt affald og stoppede norske fangeres nedslagtning af 6000 gråsæler på Orkneyøerne.

I 1985 led hun den grumme skæbne at blive bombet af franske efterretningsagenter i Auckland havn i New Zealand.

Siden fulgte Rainbow Warrior II i 1989, og efter 22 trofaste år i kamp for miljøet gik hun i år på pension og sejler nu som hospitalsskib langs kysten ved Bangladesh.

Begge de to første skibe i Rainbow Warrior-familien var ombyggede skibe, men det nye familiemedlem sætter helt nye standarder. Hun er bygget fra bunden til både at være gennemført miljørigtig og perfekt til brug ved kampagner og aktioner.

Rainbow Warrior III har store sejl og kan langt hen ad vejen sejle for vindkraft, men når det ikke er nok, så er der elektriske dieselmotorer i hendes maskinrum. Overskudsvarmen fra generatorer og motorer vil blive genbrugt til at opvarme kahytter og vand.

Og så er der alle de detaljer, der gør kampagner på havet mere effektive: Vi kan spotte illegale fiskere fra en afstand af 15 mil, sætte tre gummibåde med besætning i havet på ganske få minutter selv i 3,5 meter høje bølger og så er der helikopterlandingsplads.

Ombord er også kommunikationsudstyr med satellitforbindelse, så vi kan sende optagelser live og give interviews til verdens medier døgnet rundt. Og skulle skibet blive bordet fortsætter vi med at dokumentere, for skibet har et radiorum bag låste ståldøre.

Jeg glæder mig meget til at kunne vise jer live billeder fra dåben af vores nye, smukke skib fra Tyskland på fredag. Men indtil da, så kan du tage et kig ind i Rainbow Warrior-historien i denne video med billeder af de stolte forgængere.