Det er en travl uge. Først aktionen mod Gazprom i Holland, så mod Statoils risikable udnyttelse af den arktiske olie i Norge. Aktivist Chris Bay er dog taget til Berlin for at protestere mod et andet alvorligt klimaproblem – Tysklands brunkul. Læs hans rapportering herfra.

27. maj 2014

Brunkul er den mest klimaskadelige energiform, og det er utroværdigt, at venstrefløjspartiet Die Linke nu sadler om og lægger stemmer til en ny kulmine.

 

I den tyske delstat Brandenburg har delstatsregeringen netop besluttet at investere massivt i kulkraft. Det betyder både en udvidelse af den mængde energi, der bliver produceret på kul, men også at der åbnes en ny mine – Welzow Süd II - til udvinding af brunkul.

Der lægges altså i ovnen til endnu mere af den såkaldte brunkul, der ikke alene er den mest beskidte form for fossilt brændsel, målt på udledning af drivhusgasser og miljøskadelige stoffer. Brunkul er nok billigt, men også den mest beskidte måde at lave energi på.

Det er en uholdbar udvikling, og derfor er jeg taget til Berlin for at protestere mod venstrefløjspartiet Die Linke, der har afgørende indflydelse. Die Linke er tungen på vægtskålen og har desværre lagt de afgørende mandater til, at man kan gennemføre udvidelsen af brunkulsminerne.

Crashede valgfest med antikul-skilte

Det skal vi sige fra overfor, for Die Linke udfører en 180 graders vending i forhold til partiets erklærede mål om at udfase kul. Ligesom at grøn omstilling er en vigtig del af både deres principprogram, reformprogram for de næste 5 år samt deres netop overståede valgkamp til EU-parlamentet. Fordi miljø og klima er vigtigt for Die Linke, så er det desto mere uforståeligt, at deres medlemmer af delstatsregeringen i Brandenburg vælger at give stemmer til et kulsort forslag.

Derfor deltog jeg og andre to danske aktivister fra Skive og Roskilde, sammen med cirka 70 aktivister fra hele Europa, i søndags i en manifestation ved Die Linkes valgfest i forbindelse med EU-valget. Her mødte aktivister op på en overraskende visit med skilte i samme layout som venstrepartiets, hvorefter de på samme tid rev forsiden af skiltene og afslørede en kritik af kulmineforliget i Brandenburg.

Senere indtog jeg og 10 andre valgfestens scene med et stort banner med parolen: "Die Linke -100 % utroværdig. Ud med brunkullet".

Senere udviklede protesten sig til en debat. Vi fik lov til at holde et minuts oplæg om, hvorfor vi var gået på scenen, hvorefter Die Linke fik lov til at forsvare sine standpunkter. Efter oplæggene forlod vi scenen og sivede efterfølgende væk, så Die Linke kunne fortsætte valgfesten.

Vores håb med søndagens aktion var, at Die Linkes hovedorganisation ville love at få Brandenburg-afdelingen til at trække deres støtte til alle investeringer i brunkul. Da dette ikke blev tilfældet, måtte vi endnu engang forsøge at stille Die Linke til ansvar for deres klimaskadelige løftebrud.

Protesterne fortsætter indtil kul er fortid

Mandag morgen klokken 9 fulgte vi derfor op med endnu en protest. 35 aktivister og klatrere trængte ind på Die Linkes hovedkontor, hvor vi indtog flere kontorer, konferencelokaler og kontorkompleksets baggård. Og her er vi  fortsat.

27. maj 2014

Chris Bay og to andre danskere har sammen med en stor gruppe aktivister slået lejr hos Die Linke for at få dem til at skifte tilbage til en grøn energipolitik. Tirsdag er det mundet ud i et dialogmøde med partiets ledelse.

 

Vores formål med aktionen er simpel: Vi vil have, at Die Linke trækker støtten til kulkraft, og vi er villige til at opretholde vores tilstedeværelse på deres hovedkontorer, indtil de lytter til vores kritik og krav om at droppe støtten til det klimaødelæggende brunkul..

Udstyret med telte, soveposer, bannere, bananer og gode argumenter har vi mulighed for at blive her længe endnu.

Formentlig bliver det ikke tilfældet. Meget tyder på, at protesterne har en effekt. I dag, tirsdag, har vi sat et dialogmøde i stand med repræsentanter fra Die Linkes hovedbestyrelse.

Uanset udfaldet af mødet, vil vi ikke stoppe med at protestere, før brunkul er fortid i Die Linke

Chris Bay er lokalkontakt for Greenpeace i Aarhus og studerer statskundskab ved Aarhus Universitet.