I går aftes klatrede mine britiske kolleger op på toppen af kunstmuseet National Gallery på Trafalgar Square i London. Her foldede de et 40 meter stort banner ud med en hilsen til det internationale olieselskab Shell.

”It’s No Oil Painting” stod der på banneret og ved siden af teksten var et billede af en olieboreplatform i Arktis, hvor Shell om få måneder vil påbegynde sin risikable olieefterforskning.

Banner Trafalgar Square

 
Inde i museet havde Shell inviteret gæster til en begivenhed, hvor de formentlig ønskede at imponere ved at holde arrangementet i den flotte bygning med udstillede billeder af berømte kunstnere.

Men Greenpeace sørgede for, at gæsterne ikke kun blev smurt og forblændet – men at de også fik serveret den anden side af Shell, nemlig at selskabet skal til at starte et fuldstændig vanvittigt projekt, der risikerer at smadre et af verdens smukkeste og bemærkelsesværdige naturområder med et rigt dyreliv, der blandt andet tæller isbjørne og hvaler.

Selvom kulden i Arktis er barsk, bølgerne tårnhøje og området ufremkommeligt – så er naturen og dyrelivet på samme tid både sårbart, skrøbeligt og meget påvirkeligt overfor olieforurening, udledning af kemikalier i forbindelse med boringerne og de seismiske undersøgelser, der går forud for dem.

Og selv om Shell forsøger at tegne et andet billede, så vil et olieudslip i Arktisk ikke kunne fjernes, for der findes simpelthen ingen metoder til det.

Shell er det første store multinationale olieselskab, der vil bore efter olie i Arktis. Men hvis virksomheden finder olie denne sommer, så må man frygte, at andre globale olie-giganter vil slutte sig til Shell i oliejagten i Arktis. Det må vi ikke lade ske!

Følg Greenpeace arbejde med at holde Arktis fri for olieselskaber på #SaveTheArctic.