I lørdags var det 25 årsdagen for bombningen af Rainbow Warrior. Der var imidlertid også glædelige begivenheder den dag. I Gdansk i Polen er Greenpeace i øjeblikket ved at bygge det skib, der skal være arvtager fra Rainbow Warrior II. I lørdags blev der traditionen tro afholdt køllægning i Maritim Shipyard for den nye Rainbow Warrior III, hvilket blev fejret med en lille ceremoni.

Greenpeace Internationale generalsekretær, Kumi Naido, placerer en mønt i kølen på den nye Rainbow Warrior
Greenpeace Internationals generalsekretær, Kumi Naido, placerer en mønt i kølen på den nye Rainbow Warrior

Den nuværende Rainbow Warrior har snart udtjent sin pligt. Efter 52 år på søen, hvoraf 21 af dem har været for Greenpeace, er Rainbow Warrior II nu pensionsmoden. Men en regnbue kan ikke sænkes (eller ophugges), så arvingen er på vej.

3D tegning af den nye Rainbow Warrior III
3D tegning af den nye Rainbow Warrior III

Selvom den anden Rainbow Warrior blev ombygget, da Greenpeace købte skibet i 1989, så er Rainbow Warrior III det første Greenpeace-skib vi selv bygger helt fra bunden. Dette har givet os den unikke mulighed for at designe skibet efter vores behov, dvs. udformet til at tackle de udfordringer, vi står overfor, og være i stand til at skride til handling; bl.a. kampen mod klimaforandringer, overfiskeri, ødelæggelsen af vores regnskove og den kemisk forgiftning af vores jord.

Øko-skib, flydende kommunikations station og meget mere


Vores behov er mange på det åbne hav og i aktion. Derfor vil skibet være ganske veludrustet. Her er blot et lille udpluk af de mange funktioner, der vil være at finde ombord:

3D tegning af den nye Rainbow Warrior III
3D tegning af den nye Rainbow Warrior III


  • Skibet bliver bygget på den mest miljøvenlige måde; store sejl så vi kan sejle med vindkraft, elektriske dieselmotorer når det er nødvendig, overskudvarme fra generatorer og motor vil blive brugt til at opvarme kahytter samt vand og meget andet.

  • Mulighed for at spotte illegale fiskere fra en afstand af 15 mil.

  • Mulighed for at søsætte tre gummibåde med besætning på ganske få minutter – selv i 3,5 meter høje bølger.

  • Kommunikationsudstyr med satellitforbindelse, så vi kan sende optagelser live og afgive interview til verdens medier 24/7.

  • Et radio- og serverrum bag låste ståldøre, så vi kan fortsætte med sende data, hvis skibet skulle blive boret.

  • Helikopterlandingsplads så vi er i stand til at dokumentere aktiviteter fra luften, og give besætningen et solidt overblik.

  • Gode medicinske og lægelige forhold, så besætningsmedlemmer kan behandles overalt i verden.

  • Mad og drikke er der også tænkt på. Skibet vil bl.a. have en fryser der kan rumme 14000 liter chokoladeis

  • Skibet vil blive 58 meter langt og 11 meter bredt. Masten vil være på længde med to blåhvaler (over 50 meter) og hele skibet vil have en vægt svarende til 230 elefanter (838 ton).


Rainbow Warrior III vil blive søsat ved Greenpeaces 40 års fødselsdag i 2011.