Sidste år opfordrede 600.000 personer Facebook til at omfavne vedvarende energi, så onlinetjenestens enorme strømforbrug i deres datacenter bliver dækket grøn energi fra sol, vind og vand. Opfordringen var en reaktion på Facebooks planer om at etablere en kæmpe, strømslugende servercentral i Oregon, USA, hvor energien primært leveres af beskidte kulkraftværker.

Nu har Greenpeace sat ekstra fart på kapløbet om at gøre Facebook grønne ved at heppe på, at Facebook fjernes kul som ven inden Jordens Dag 22. april. Så der skal fart på.

I Greenpeace er vi nemlig rigtig glade for Facebook og den dialog vi har – både med vores supportere og med de privatpersoner, politikere og firmaer, som vi ønsker at komme i dialog med. Og Facebook er glade for os. Det fortalte Randi Zuckerberg, marketingchef for Facebook (og søster til stifteren Mark Zuckerberg), da vores internationale generalsekretær Kumi Naidoo mødte hende på World Economics Forum i Davos, Schweitz i sidste uge.

Randi Zuckerbergs reaktion på Kumis opfordring til Facebook om at blive forekæmper for 100 pct. vedvarende energi lød: ”Som virksomhed har vi haft en masse diskussion om, hvordan vi kan bruge mere bæredygtige, vedvarende energikilder… Vi vil elske at have dig som partner i det.”

Det er klart, at Facebook er opmærksom på vores kampagne, og at de er begyndt at anerkende deres ansvar – men de har stadig ingen reel plan for, hvordan de vil frigøre sig fra beskidt kulkraft. Så for at motivere dem, giver vi dem en frist:

Facebook, fjern kul som ven inden Jordens dag 22. april.

Indtil videre har vi været høflige. I september sidste år sendte Kumi et formelt brev til Mark Zuckerberg. Mange har sendt beskeder til Mark på hans egen Facebook-side, og endnu flere var med på ”Green on Facebook”-siden. Vi vil være sikre på, at hver gang vi sætter et nyt billede på vores profil eller ”synes godt om” en statusopdatering, så summer dataserverne på vedvarende energi – ikke beskidt strøm fra kulkraftværker.

Som svar på vores kampagne ind til videre har Facebook stolt fremvist de initiativer, de allerede har sat i værk. De har endda inviteret Al Gore til at holde foredrag for deres medarbejdere i hovedkontoret i Palo Alto. Men flotte intentioner er bare ikke nok – vi skal have en plan for reel handling.

Greenpeace har skitseret, hvilke skridt Facebook skal gå – både i deres nuværende og fremtidige datacentre. Disse oplysninger har vi givet videre til virksomheden. Vi har en chance for at omstille vores energisystem til vedvarende energikilder. Som stor energiforbruger har Facebooks valg af energileverandør stor betydning. Mark Zuckerberg & co. kan hjælpe med til at sikre en fremtid baseret på 100 pct. vedvarende energi med tilhørende grønne jobs. På den måde er det muligt at starte en trend om ansvarligt energiforbrug i IT-branchen – den branche, der forventes at være den hurtigst voksende elsluger i det næste årti.

Facebook skal forpligte sig til en plan om at udvide uden beskidt kul, og i stedet investere i 100 pct. vedvarende energikilder. Jo længere de venter, jo større bliver vores pres på dem. Og du kan være med.

Tilmeld dig på vores kampagneside på Facebook.