24. april 2014

 

Alt for mange børn og voksne trækker hver dag en trøje over hovedet uden at vide, at deres tøj er fyldt med giftige kemikalierester. Meget tøj i danske butikker er produceret med kemikalier, der er voldsomt skadelige for miljøet, og som stadig sidder i tøjet, når det når ud til forbrugerne. Der er derfor nok at tage fat på, når modebranchen i dag mødes med politikere og fagfolk til Copenhagen Fashion Summit for at sætte bæredygtig mode på dagsordenen.

Modeindustrien er ansvarlig for omfattende forurening i de lande som Kina, hvor tøjet produceres, og den er ansvarlig for at sprede forureningen til andre lande gennem kemikalierester i tøjet. En lang række hormonforstyrrende stoffer og kemikalier, der skader immunsystemet og evnen til at få børn, bliver i dag brugt i tekstilproduktionen og forårsager forurening af vandmiljøet. Det har alvorlige konsekvenser for millioner af mennesker verden over. Alene i Kina mangler en tredjedel af befolkningen adgang til rent drikkevand.

Den uansvarlige brug af kemikalier gælder både for billige og dyre mærkevarer, og det gælder for tøj til voksne såvel som børn. Eksempelvis kunne Greenpeace i januar afsløre farlige kemikalier hos produkter fra 12 mærker, der alle laver tøj til børn, blandt andet adidas og Disney.

Nogle virksomheder har valgt at gå en anden vej og tage ansvar for deres tøjproduktion. Indtil videre har 20 tøjmærker forpligtet sig til at udfase de skadelige kemikalier inden 2020. Det er sket efter flere års arbejde fra Greenpeace og protester fra hundredetusinde forbrugere, og det er glædeligt men langt fra nok. Hele industrien må forpligte sig, og vores politikere må indføre lovgivning, der sikrer os mod skadelige kemikalier i vores tøj. Det er ikke i orden, at uansvarlige modehuse tvinger intetanende forbrugere til forurene jorden, når vi køber tøj, og til at risikere vores egen og vores børns sundhed.

Det er på tide, at industrien tager ansvar og fjerner de giftige kemikalier fra vores tøj. Farlige kemikalier er ikke på mode og kommer det aldrig. Vi håber, at Copenhagen Fashion Summit kan være med til at drive udviklingen mod en mere bæredygtig modeindustri.

Se hvilke 20 mærker der har forpligtet sig til Greenpeace bæredygtighedsmål HER.