I Politiken kan man i dag på forsiden læse, at ’Førende ngo’er kaprer nye medlemmer via fup’.
Greenpeace bliver sammen med bl.a. Mellemfolkeligt Samvirke, Danmarks Naturfredningsforening og Gigtforeningen hængt ud af Politiken for at fuppe sig til nye medlemmer ved at lokke med præmier. Det var ikke nogen dejlig historie at vågne op til, og det er naturligvis ikke sandt!

Baggrunden for Politikens historie er, at Greenpeace har et samarbejde med markedsføringsfirmaet InfoDirekt, som vi har haft og stadig har fuld tiltro til handler efter de gældende markedsføringsregler i Danmark. InfoDirekt bruger en række såkaldte ’affiliates’ - en form for underleverandører, som Greenpeace på ingen måde er ’partnere’ med, som Politiken påstår. De laver en række forbrugerundersøgelser, hvor man deltager i en konkurrence om for eksempel en solskinsferie for to til gengæld for at skulle svare på en række spørgsmål. På et af spørgsmålene bliver man spurgt, om man er enig i Greenpeace’ miljøarbejde. Ved positive svar sendes forbrugerens kontaktoplysninger videre til InfoDirekt – og videre til Greenpeace. Oplysningerne bruger vi til at ringe forbrugeren op for at høre, om de har interesse i at støtte vores miljøarbejde. Man bliver altså ikke i forbrugeranalyserne 'vildledt til at tegne abonnement' hos Greenpeace, som Politiken påstår.

I modsætning til de andre store miljøorganisationer er Greenpeace 100 procent afhængig af private donationer, og derfor er vi nødt til at bruge alle lovlige midler til at kunne komme i kontakt med de mennesker, der er interesseret i at høre mere om Greenpeace' arbejde. Vi kan ikke side og vente på, at folk kontakter os af sig selv.

Greenpeace havde ingen viden om muligt fup med præmier

Greenpeace tager selvfølgelig afstand til alle former for markedsføring, der strider mod gældende regler. Men det er en ret skarp og overdrevet vinkling at sætte Greenpeace i direkte forbindelse med en tredjepart. Vi beklager meget, at vi overhovedet har kunnet sættes i forbindelse med forbrugerkonkurrencer, hvor der er tvivl om, at loven er opfyldt. InfoDirekt har trukket Greenpeace ud af de omdiskuterede konkurrencer, og de går samtidig alle andre 'affiliates' grundigt igennem.

Det er meget vigtigt for mig at understege, at Greenpeace aldrig har ’kapret’ medlemmer via fup. Det er vildledning fra Politikens side. Tværtimod sætter Greenpeace en ære i at have helt klar og åben indsigt for offentligheden i organisationens økonomi og forretningslinjer, blandt andet ved at lægge alle oplysninger og regnskaber frit frem på vores hjemmeside.