Det er en bemærkelsesværdig udmelding fra Venstre, at klima- og energiminister Lykke Friis skal have en fremtrædende placering i Venstres valgkamp. For man kunne jo med rette tro, at det betyder, at Venstre også vil tale om klima- og energi i valgkampen, men det er der bare ikke ret meget, der tyder på, er meningen.

Lykke Friis er citeret i dagens medier for, at det er den overordnede økonomiske politik, kvindekvoter i erhvervslivet og behandlingstid på hospitaler, som hun skal diskutere i valgkampen. Men hvorfor?

Er det et udtryk for, at Venstre ikke vil diskutere klima- og energispørgsmål? I så fald kan det skyldes, at Venstre er bevidst om, at regeringens klima- og energipolitik er alt for uambitiøs og ikke lever op til hverken de internationale krav eller til flertallet af den danske befolknings ønsker og forventninger.

Regeringen har en vision om et Danmark uden de fossile brændsler kul, olie og gas i 2050 men vil ikke sige farvel til brug af opsamling og lagring af CO2 fra kulkraftværker (CCS). Det betyder med andre ord, at regeringen ikke vil udelukke at fortsætte Danmarks afhængighed af det fossile brændsel kul, selvom det både er teknisk muligt, samfundsøkonomisk fordelagtigt og nødvendigt for klimaet at omstille energisystemet i Danmark til 100 % vedvarende energi.

På den anden side står de fire oppositionspartier, der har udarbejdet en fælles energivision, hvor de har et mål om 100 % vedvarende energi i el- og varmesektoren allerede i 2035.

I Greenpeace vil vi hermed gerne udfordre Lykke Friis til at tale om det, som hun er minister for – nemlig klimaet - og fortælle danskerne, hvorfor regeringen ikke vil udelukke kulkraft med CO2-lagring, og hvordan de vil opfylde de danske klima-mål i 2020.