Tøjgiganten H&M har netop annonceret et forbud mod brug af det hormonforstyrrende kemikalie PFC i produktionen af deres tøj. Forbuddet vil omfatte alle led i produktionskæden, og vil træde i kraft fra begyndelsen af 2013.

Beslutningen er ikke grundet i lovmæssige krav, og H&M er p.t. den eneste blandt verdens store tøjfirmaer, som har et sådant forbud. Det er både ambitiøst og modigt, men vigtigst af alt viser det vilje og handlekraft.

Modebranchen er generelt en meget forurenende industri og har brug for grundlæggende at ændre en række produktionsprocesser. Som med al forandring er det utroligt vigtigt, at nogen tør gå forrest og vise, at det er muligt, og det er netop, hvad H&M nu gør.

Ofte begrundes modstanden mod forandringer i, at det teknisk desværre ikke kan lade sig gøre lige nu... Sådanne argumenter kommer fra i dag til at lyde ualmindeligt hule og vil blot vidne om en koncerns indbyggede konservatisme, at man simpelthen ikke er i stand til at ændre på sig selv.
Der er ingen præmie for at gætte, at en sådan stilstand i selvudvikling ikke giver anledning til ret mange takketaler fra firmaets marketingsafdeling.

Greenpeace hilser derfor H&Ms beslutning velkommen og ser den som den første ændring i den virkelige verden efter firmaets beslutning om senest i 2020 at standse brugen og udledningen af alle giftige kemikalier i forbindelse med produktionen af tøj. Denne politik blev indført efter, at Greenpeace i 2011 startede en målrettet kampagne med det formål at afgifte hele tøjindustrien.