Vi tog her i weekenden forbi SF’s landsmøde i Falkonersalen på Frederiksberg for at spørge udenrigsminister Villy Søvndal om hans politik for Arktis.

Hvis SF vil kalde sig et “grønt” parti - hvilket det ofte gør - er det rimeligt at forlange, at partiet fører en grøn politik på et af tidens globalt set vigtigste miljøspørgsmål - Arktis. Desværre fører Villy Søvndal, tidligere formand for SF og nuværende udenrigsminister, ikke grøn politik i Arktis.

Det er ærgerligt, for Danmark har en stor rolle at spille i Nord. Som én af kun fem stater (foruden USA, Rusland, Canada og Norge), hvis farvande støder op til Arktis, sidder Danmark med ved bordet i Arktisk Råd. Den position bør regeringen udnytte til at udgøre en modvægt til internationale olieselskabers ødelæggende jagt på olien under havet.

Allerede om godt en uge skal Villy Søvndal til møde i Arktisk Råd, hvor han sammen med de andre udenrigsministre skal tage stilling til en olieudslipsaftale, der udspecificerer, hvilket beredskab landene skal have i tilfælde af uheld. Men aftalen indeholder ingen forpligtende krav til hvilken type eller hvor meget beredskab landene skal have, ej heller om beredskabet rent faktisk virker. Det er med andre ord en helt ubrugelig plan, som i sidste ende kan være med til at legitimere olieboringer på et falskt grundlag. Vi mener, at Villy Søvndal skal bruge sin indflydelse og sende den plan tilbage til tegnebrættet.

Se vores møde med Villy Søvndal her, hvor vi blandt andet spørger ham, om han vil arbejde imod olieboringer i det skrøbelige Arktis, eller om han vil modsætte sig den ubrugelige olieudslipsaftale i Arktisk Råd.