Samtidig med, at danske Anne Mie Roer Jensen og 29 andre besætningsmedlemmer, aktivister og fotografer fuldstændig uberettiget står tiltalt for pirateri i Rusland, retter Søren Espersen (DF) i Politiken (8/10) sin egen ganske misforståede anklage mod Greenpeace og vores måde at arbejde på.

Jeg siger "vores", fordi jeg efter seks år som frivillig og aktivist er og føler mig som en del af organisationen. Og selvom Søren Espersens angreb i udtalt grad retter sig mod netop organisationen og en mangel på ansvarsfølelse over for sådan nogle som mig, føler jeg, at det i mindst lige så høj grad faktisk er et angreb på mig og de mange andre – både unge og gamle – der vælger at dedikere vores tid til arbejdet for miljøet og klimaet som frivillige og aktivister i Greenpeace.

Søren Espersen fremstiller os som dumme klumper modellervoks, der ukritisk gør, hvad Greenpeace befaler. Han umyndiggør, undervurderer og nedværdiger voksne, samvittighedsfulde mennesker og deres handlinger.

Det danske besætningsmedlem Anne Mie Roer Jensen er ikke en "purung" "pige", der er "blevet lokket" til at kæmpe for en sag, hun ikke ved, hvad er. Hun er ligesom mig en 26 år gammel kvinde og ansat som tredjestyrmand på et stort, professionelt skib. Hun er fuldt ud i stand til at træffe sine egne beslutninger. Og jeg føler mig sikker på, at hun har truffet sin beslutning om at tage med til Rusland for at beskytte Arktis mod dybt skadelige olieboringer, på et fuldt oplyst grundlag.

Jeg har været med til mange Greenpeace-aktioner i udlandet, og vi bliver bestemt aldrig stillet i udsigt at blive behandlet som "hjemme i Aarhus eller i Esbjerg", som Søren Espersen udlægger det. Derimod får vi altid en grundig juridisk briefing, og ganske ofte er et af scenarierne, at vi kan ende i fængsel.

Jeg ved, at det også har været sådan i det aktuelle, ulykkelige tilfælde. Men når to aktivister kravlede op på en boreplatform med klatrereb og bannere, og Rusland efterfølgende tilbageholder hele skibsbesætningen og rejser anklage om pirateri, der i landets lovgivning er defineret ved et angreb på et skib med hensigten om at indtage det med brug af vold eller trusler, har vi altså brug for, at vores politikere siger fra. Ikke angriber Greenpeace for at tage unge mennesker som gidsler og løbe fra sit ansvar.

Ikke alene er Søren Espersens anklager dybt dobbeltmoralske med tanke på de missioner, han gladeligt selv sender 19-årige mennesker på uden for landets grænser. De er også dybt respektløse.  Jeg har aldrig oplevet, at nogen vores af aktivister eller de flere millioner, der rundt om i verden støtter Greenpeace, er blevet lokket til at gøre noget "under påskud om at ville redde kloden". Det vil vi faktisk gerne.

Bragt i forkortet udgave i Politiken 10. oktober.