Brande, eksplosioner, problemer med nedkøling af reaktorkerner og af brugt uranbrændsel i flere reaktorer og evakuering af mere end 200.000 mennesker er lige nu virkeligheden for befolkningen på den japanske nordøstkyst. Her udspiller der sig lige nu en atomkrise, primært på og omkring atomkraftværket Fukushima Daiichi.

Krisen kommer oven i følgerne af ét meget stort og flere mindre jordskælv  foruden en ødelæggende tsunami, og situationen udvikler sig fra time til time. Desværre er den indtil nu bare blevet mere og mere kritisk.

Ifølge vores oplysninger, er der sket et brud på indeslutningen i reaktor 2 på Fukushima Daiichi, og atomulykken blev i går opgraderet fra niveau 5 til niveau 6, det næsthøjeste niveau på INES-skalaen. På nuværende tidspunkt er der derfor tale om en atomkraft-ulykke, der ligger mellem ulykken på Tremileøen i USA i 1979 (niveau 5) og Tjernobyl-ulykken i Ukraine i 1986 (niveau 7).

Det er en alvorlig situation, og vores dybeste medfølelse går først og fremmest til den japanske befolkning.

Det er ikke svært at forstå, at mange nu stiller sig spørgsmålet, om det virkelig er nødvendigt eller forsvarligt at anvende en så risikabel energiteknologi som atomkraft i energiforsyningen. Et globalt og en række regionale energiscenarier udarbejdet af Greenpeace og European Renewable Energy Council (EREC) viser da også, at stigningen i den globale gennemsnitstemperatur kan holdes under de kritiske to grader UDEN nye atomkraftværker – og med total udfasning af de eksisterende reaktorer i løbet af 30 år.

Set i lyset af ulykken i Japan kunne udfasningen af eksisterende atomkraftværker verden over passende begynde med de reaktorer, der af ubegribelige grunde er blevet placeret i jordskælvszoner, samt med de ældste værker, som der faktisk er ret mange af, for de fleste eksisterende atomkraftværker er bygget i 1970-erne.

Ulykken i Japan har da også fået Europa til at røre på sig. I går besluttede Tysklands kansler Angela Merkel hårdt presset af oppositionen og folkelig atomkraftmodstand, at de syv ældste tyske atomkraftværker nu vil blive stoppet i mindst 3 måneder.  

Samtidig blev EU’s energiministre ved et ekstraordinært møde, på baggrund af krisen i Japan, enige om et - godt nok frivilligt -  sikkerhedstjek af EU’s atomkraftværker, og EU's energikommissær, Gunther Oettinger har nu desuden talt om at overveje en EU-fremtid uden atomkraft.

I Schweiz har regeringen suspenderet en tidligere beslutning om at udskiftede landets aldrende atomkraftværker med nye.

Også den almindelige befolkning rundt omkring i Europa rør på sig. Store demonstrationer i Tyskland illustrerer den massive, folkelige, tyske modstand mod atomkraft, og i går aftes kl. 18.00 viste mere end 2000 mennesker i den finske hovedstad Helsinki deres medfølelse med den japanske befolkning og tilkendegav samtidig deres modstand imod atomkraft.

Læs mere om muligheden for en fremtid baseret på vedvarende energi her:

Globalt energiscenario

Energiscenario for Japan.

Dansk energiscenario.