Over 150 beboere fra 13 byer i Komi-regionen har på et offentligt møde enstemmigt vedtaget en resolution, hvor de kræver, at olieselskabet LukOil skal forlade regionen.
På mødet deltog også repræsentanter fra den lokale regering og anklager samt mine russiske kollegaer fra Greenpeace. Jeg var desværre ikke selv tilstede ved det historiske møde, men jeg har gentagne gange selv besøgt området, og jeg forstår virkelig godt den frustration, som beslutningen er et udtryk for.

LukOil har vist en komplet mangel på respekt for mennesker og miljø og står bag en meget lang række af olieudslip, og det er de mange olieudslip, som nu har resulteret i den enstemmige opfordring til at smide selskabet ud af regionen.

Når jeg selv har besøgt regionen, har stanken fra flaring og olie revet i næsen og svælget, og antallet af olieudslip er overvældende. Men det er selvfølgelig intet i forhold til de ting, som de lokale må leve med. De floder, hvor man henter drikkevand, er dybt forurenede med olie, og det er ikke mange dage siden, at LukOils centrale rørledning igen sprang læk og medførte et stort olieudslip.

LukOil gider sjældent forsøge at rydde op efter sine olieudslip, men når de endelig gør det, er der flere eksempler på, at de simpelthen bare brænder den af, hvilket spreder giftig røg over hele området. På Komi-folkets offentlige møde blev det understreget, at der kommer flere og flere kræfttilfælde. Alene ugen før døde tre mænd af sygdommen.
LukOil har tjent milliarder på olien i regionen på bekostning af floder, dyreliv og mennesker, men Komi-folket vil ikke længere finde sig i det. Det bliver en svær kamp at få LukOil til at rydde op efter sig og forlade området, men Greenpeace vil gøre, hvad vi kan for at hjælpe til.