1. oktober 2013

 

30 aktivister, besætningsmedlemmer og fotojournalister  fra Arctic Sunrise er nu sat bag tremmer i Murmansk i Rusland. De 30, heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen, er idømt to måneders varetægtsfængsel.

Deres ”forbrydelse” er, at de har deltaget i en fredelig protest, hvor to aktivister med reb forsøgte at klatre ombord på Gazproms olieplatform for at stoppe selskabets olieboringer i Arktis.

I de russiske myndigheders optik kan det være lig med pirateri - selv om præsident Putin har sagt, at de ”naturligvis ikke er pirater” - og nu skal det efterforskes, om der er basis for at tiltale dem.

Besætningen ombord er dog hverken pirater eller terrorister. De er mennesker, som kæmper for beskyttelsen af Arktis og for et klima, som vi trygt kan give videre til de næste generationer..

Mens de fleste regeringer – herunder den danske – har skyklapperne godt på plads og ignorerer konsekvenserne af olieboringer i Arktis, går de russiske myndigheder et skridt længere. De er villige til at bryde international lovgivning for at forsvare olieindustriens ”ret” til at ødelægge Arktis og vores klima.

Der er dog noget, som de arktiske regeringer – og særligt den russiske – har misforstået. Ikke nok med, at det kun er spørgsmål om tid, før vi vil se en oliekatastrofe i Arktis, hvis man forsætter med at tillade olieboringer i det kolde nord. Samtidig vil olieboringer i Arktis næsten med garanti binde os til en udvikling, hvor den globale temperaturstigning vil nå over de kritiske to grader.

Det internationale klimapanel, IPCC, har lige udgivet deres rapport, som understreger, at vi stadig kan nå at bremse klimaforandringerne, men det kræver handling. Vi har ikke engang råd til at brænde de fossile brændsler af, som allerede er fundet, så at lede efter nye fossile brændsler, binder os i endnu højere grad til en katastrofal udvikling.

Så længe verdens regeringer er fokuseret på at vride den sidste olie op af jorden i en desperat jagt på det sidste fix, så har vi ikke en chance. Og det er derfor at de 30 fra Arctic Sunrise fortjener vores respekt. Fordi de har viljen til at protestere mod regeringer og olieselskaber, der leder os alle sammen ned af en vej, hvorfra vi ikke vil være i stand til at vende tilbage.