I forskellige egne af Arktis bliver der i disse år åbnet op for risikable olieboringer. I Grønland, Alaska og Canada ligger man i højere og højere grad an til store arktiske olieeventyr.
Men vores store nabo, Rusland,  mod øst har allerede erfaringer med olieboringer i Arktis – erfaringer som man burde lære af, før man kaster sig ud i et eventyr, som meget vel kan ende som et mareridt.

Nenet-folkets erfaringer med olieboringer i Rusland har været dyrtkøbte. Det, som den russiske regering påstod, skulle blive et lykkeligt olieeventyr, har betydet, at der hvert eneste år lækker mange millioner tons olie ud i den russiske tundra, hvilket har haft store negative konsekvenser for det oprindelige folks levevis og kultur.

Mine russiske kollegaer er netop hjemvendt fra et besøg hos Nenet-folket ved de sibiriske oliefelter, som drives af Gazprom og Rosneft. Her gør Greenpeace, hvad vi kan for sammen med de mennesker, der mærker effekterne på egne kroppe, at afsløre de virkelige konsekvenser af olie i Arktis.