Hatten af for Puma, verdens tredje største sportstøjmærke, for offentligt at forpligte sig på at udfase brugen af skadelige kemikalier fra deres produkter. Det vil de gøre inden 2020, og det gælder for hele produktets livscyklus og fra alle led leverandørkæden.
 
Pumas nye stil kommer blot to uger efter, at vi iværksatte Detox-kampagnen, og viser endnu en gang, hvad der er muligt, når forbrugere og aktivister kræver lidt ekstra fra en industri.
 
Puma må siges at have vundet den første runde i den udfordring, vi har stillet de store sportstøjsproducenter. Med deres udmelding i dag, har de sendt et klart signal til resten af industrien - at udledningen er skadelige kemikalier ikke er acceptabelt. Rent vand er ikke kun en basal menneskeret – det er den mest truede naturressource i verden. Nu er bolden spillet over på Nike og Adidas’ banehalvdel.
 

Ændringer er muligt

Når industriens skadelige bivirkninger udstilles og forbrugere og aktivister kræver handling, så er ændringer mulige. Det har de seneste to uger vist, der bl.a. har budt fredelige aktiviteter foran de store brands kontorer og butikker verden over, bl.a. en synkroniseret dans og striptease i 29 forskellige lande.
 
Pumas udmelding i dag bidrager til det pres, der hviler på fx Nike og Adidas. Puma lover nu at imødekomme mange af de forhold, som vi peger på i vores Dirty Laundry-rapport, og det kan medføre systematiske ændringer i tekstilindustrien; nemlig et forsigtighedsprincip overfor brugen af kemikalier, en tydelig tidslinje for udfasningen af skadelige kemikalier i deres produkter. Løftet kommer samtidig med, at Puma indenfor de næste otte uger vil præsentere en konkret handlingsplan for, hvordan man vil leve op til sine løfter. Vores folk der arbejder med farlig kemi, vil selvfølgelig holde nøje øje med Puma.
 
Nu mangler vi at få andre store producenter med, så hele industrien kan tage et vigtigt skridt mod et totalt stop for udledningen af skadelige kemikalier. Nike og Adidas, er I med på vores hold?