I 22 år har hun været vores trofaste arbejdshest, et symbol på håb og hjem for hundredevis af besætningsmedlemmer. Men nu er det blevet tid til, at Rainbow Warrior skal forlade Greenpeace – og få et nyt liv. Rainbow Warrior bliver i dag overdraget til en Bangladesisk græsrodsorganisation, Friendship, der ombygger skibet til flydende hospital. Skibet bliver omdøbt Rongdhonu, hvilket betyder regnbue på bengali, og vil være at finde på Bangladesh' kyst, hvor det vil yde medicinsk bistand til et af verdens mest sårbare samfund, der allerede mærker effekterne af klimaforandringerne, men kun har meget lidt eller ingen adgang til basal lægehjælp.

Rainbow Warrior II er en ombygget fisketrawler og afløste i 1989 vores første flagskib, der blev bombet og sænket af agenter fra den franske regering i 1985. Den omfattende ombygningen af skibet inkluderede tre master, så skibet kunne sejle både med sejl og motor, samt det dengang nyeste navigations- og kommunikationsudstyr.

I sine 22 år hos Greenpeace har alverdens berømtheder, religiøse overhoveder, royale og rockbands været ombord, og skibet har deltaget i utallige aktioner verden over. Jeg husker hende bedst fra kampagnen for at få stoppet atomprøvesprængninger i Stillehavet, som lykkedes, og arbejdet med at dokumentere konsekvenserne af Exxon Valdex' olieudslip i Alaska.

Sidst hun var i dansk farvand var i 2009 i forbindelse med klimatopmødet i København, hvor vi brugte hende som samlingspunkt for vores kampagneaktiviteter og efterfølgende som base for at få løsladt gallaaktivisterne Nora, Juan, Christian og Joris, der sad varetægtsfængslet i 21 dage efter, de på klimatopmødets sidste døgn gik med til gallamiddagen for alverdens statsledere på Christiansborg.

Det er selvfølgelig med vemod, at vi bliver nødt til at sige farvel til det ikoniske skib, der bærer rundt på en stolt historie. Men samtidig tænder det et nyt håb i os, at skibet kan fortsætte det gode arbejde med at give håb i en anden sammenhæng.

Arven efter Rainbow Warrior II samles ganske snart op, når Rainbow Warrior III lægger fra kaj om kun en måned. Og jeg er så heldig at komme med. Den nye Rainbow Warrior sætter helt nye standarder for grøn skibsteknologi og har samtidig alt det udstyr ombord, som vil sikre den, os og miljøet lige så mange sejre i fremtiden som i fortiden.