Torsdag aften tikkede en nyhed ind, jeg blev nødt til at læse to gange. Shell har omsider besluttet at droppe de hensynsløse olieboringer i Arktis - indtil videre dog kun i 2013.

Efter at vi i lang tid har lagt pres på Shell – og fortsat gør det – var det lidt svært at tro på, at Shell faktisk er kommet lidt til fornuft. Men det utrolige er sket!

Selv om Shell kæmper med næb og klør for at fortrænge alle advarsler om farerne ved olieboringerne, erkender selskabet nu, at man ikke er rustet til de farefulde operationer i det arktiske område.

Det har ellers stået klart for omverdenen i lang tid. Senest i januar gik det grueligt, da Shell fuldtstændigt mistede kontrollen over en borerig ved navn Kulluk i Alaska, så den gik på grund. En advarsel, som oliebranchen dog ignorerede med skræmmende sindsro.

2. januar 2013

Shells borerig, Kulluk, stødt på grund i Alaska omkring nytår

 

Shell sender nu boreriggen og en anden boreenhed, Noble Discoverer, til reparation i Asien, mens planerne i Arktis indtil videre er skrinlagt.

Selv om gårsdagen nyhed om Shells var et signal om, at det nytter at blive ved med at kæmpe mod olieselskabernes tykpandede olieprojekter, er det dog stadig nedslående, at Shell kun formår at finde ”pauseknappen”.

Hvad der vil ske, efter at Shell slikker sårene i værkstedet i Asien, ved vi endnu ikke. Tilsyneladende vil oliejagten fortsætte.

Jeg håber, at man i både Grønland og hos den danske regering også følger den store nyhed i disse dage, for her ønsker man at fortsætte oliejagten ufortrødent. Måske bør de følge Shells eksempel og sætte en stopper for den risikable olieefterforskning.

Vi skal være glade for denne sejr, men også huske, at vi skal fortsætte med at kæmpe. Jeg og
Greenpeace vil fortsat gøre alt i vores magt for at holde olieselskaber ude af Arktis. Forbud mod
olieboringer er den eneste vej frem, hvis vi ikke skal sætte det lokale og globale klima helt over styr.

Vi er ikke mål endnu, men vi er på vej – og hvis vi står sammen, kan vi vinde kampen.