I dag har jeg bragt et indlæg i Politiken sammen med Jakob Ryding, teknisk rådgiver i Verdens Skove, og Astrid Wodschow, Skovpolitisk medarbejder i WWF Verdensnaturfonden. Læs indlægget her om den nye EU-lov, der er et solidt skridt frem for verdens skove: 

Den nye EU-lov, som forbyder handel med ulovligt træ, er nu trådt i kraft. Men den store omstilling til bæredygtigt brug af klodens skove ligger stadig foran os. Når vi alligevel er glade, skyldes det, at handel med ulovligt fældet træ i sig selv er et stort problem med omfattende miljømæssige, økonomiske og sociale konsekvenser.

Omstillingen til lovlighed er en udfordring for mange private og offentlige virksomheder, men den har uden tvivl allerede skabt bevægelse fremad på det europæiske træmarked. Men ikke alle virksomheder rykker sig med samme hast. Bagerst i feltet ligger de mange virksomheder, som endnu ikke har forstået beskeden om, at alt træ skal være lovligt. Midt i feltet ligger virksomhederne, som er i gang med at dokumentere lovligheden af det træ, de handler med. Og vinderne er de virksomheder, som reelt har forstået, at lovlighed ikke er en ny ambitiøs standard for træmarkedet, men blot en ny minimumsgrænse.

Målet er nemlig ikke blot at købe lovligt, men også bæredygtigt træ. I mange tømmerproducerende lande er bevarelse af biodiversitet og rimelige arbejderrettigheder ikke en del af den nationale skovlovgivning.

Særligt når det gælder disse lande, er bæredygtigt produceret træ en nødvendighed for at sikre både miljø og mennesker.

Vi opfordrer derfor til, at miljøminister Ida Auken ligesom frontløberne på det danske træmarked indser, at lovlighed ikke er et mål i sig selv.

Det er derimod blot det første lille skridt på vejen mod bæredygtighed og en lysere fremtid for klodens skove.