20. september 2013

Action Against Gazprom's Arctic Drilling © Denis Sinyakov / Greenpeace

 

En hel skibsbesætning sidder lige nu samlet i messen ombord på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise under overvågning af bevæbnede russiske sikkerhedsstyrker.

Først på aftenen i går overtog de russiske styrker kontrollen med skibet, efter på voldsom vis at have tiltvunget sig adgang fra helikoptere. Gudskelov kom ingen til skade ved bordingen.

De 30 modige mennesker ombord på Arctic Sunrise - heriblandt en dansk kvinde – har sat rigtig meget på spil for at bremse det, der snart vil blive den første udvinding af olie i Arktis. Rusland har svaret igen med en fuldstændig vanvittig overreaktion, hvor international lov efter alt at dømme bliver tilsidesat for at beskytte Gazproms dybt uansvarlige operationer langt mod nord.

Vi har været i sporadisk kontakt med folkene ombord, alle har det efter sigende godt og ingen har tilsyneladende lidt fysisk overlast. Men ingen ved, hvad Rusland nu har tænkt sig at stille op i det, der ikke kan tolkes som andet end et forsøg på at skræmme eventuelle vidner til potentielt katastrofale miljøforbrydelser væk. Et forsvar for et olieselskabs ret til at ødelægge Arktis tæller desværre højere end retten til fredelige protester.

Det nordlige Rusland er et sted, hvor meget få mennesker holder øje. Derfor kan selskaber som Gazprom og Rosneft med de russiske myndigheders velsignelse opføre sig præcist som det passer dem. Og det seneste døgn viser på foruroligende vis, hvor langt disse myndigheder vil gå for at holde hånden over selskaberne og lukke resten af verden ude.

Skibet er nu under russisk kontrol og der er ubekræftede rygter om, at skibet er på vej mod havnebyen Murmansk. Greenpeace støtter den ombordværende besætning og aktivisterne så meget, som det overhovedet er os muligt. Vær med til at kræve de modige mænd og kvinder løsladt ved at skrive til den russiske ambassade her i Danmark. Over hele verden vil støtter i dag gøre det samme. Tak!

Hjælp med at kræve aktivisterne løsladt ved at skrive til Den Russiske Ambassade HER