Det imponerende Odd Fellow Palæ i København satte søndag aften rammer om en middag i fiskens tegn. Fisk og skaldyr fanget af danske kystfiskere med naturskånsomme redskaber blev tilberedt af stjernekokke fra Amass, Geranium, Almanak, Fiskebaren, Pony og Odd Fellow. De seks retter blev serveret med bæredygtig vin fra Flindt og Hvid samt Rosforth. 

Dansk kystfiskeri er praktisk talt under afvikling. Det er enormt ærgerligt, da kystfiskeriet, i modsætning til bundtrawlsfiskeriet, ofte finder sted med passive redskaber såsom garn, krog eller tejner. Bundtrawlsfiskeri er en af de væsentligste årsager til, at vi har dårlig miljøtilstand i de danske farvande, da tunge redskaber, der slæbes over havbunden, har en skadelig effekt på den natur der findes under havoverfladen.

Kokke anretter restuarant Amass' ret, torskehoveder og torskeskind. Odd Fellow Palæet, Fiskerikajen og Greenpeace arrangerer stjernekokke for skånsomt fanget fisk. Foto: Lars Hjortkær / Greenpeace, Fiskerikajen, Odd Fellow Palæet.

 

En af aftenens gæster var fødevareminister Karen Hækkerup, der bl.a. sagde velbekomme og fortalte om sin version for dansk fiskeri. Lige nu er regeringen ved at lægge sidste hånd på en ny kystfiskerordning, der skal sikre, at tilbagegangen i kystfiskeriet ikke alene bremses, men også vendes til fremgang. Kystfiskeriet skal også styrkes på bæredygtigheden, og det gælder både den sociale, økonomiske og miljømæssige front. Greenpeace har siddet med i bredt nedsat arbejdsgruppe, der har kommet med forslag til, hvordan dette sikres.

Over de senere år har de større rederier koncentreret en stadig større andel af den samlede danske kvote på færre fartøjer. Det har medført en nedgang i antallet af kystfartøjer, der benytter skånsomme redskaber, og derfor fanges en større del af kvoten i dag med bundtrawl. Det er skidt for havmiljøet og for arbejdspladser i fiskeriet samt i de mindre danske havne.

Fødevareminister Karen Hækkerup byder siger velbekommen, og fortæller og sine politiske ambitioner for dansk fiskeri, mens kokke anretter aftenens første ret. Odd Fellow Palæet, Fiskerikajen og Greenpeace arrangerer stjernekokke for skånsomt fanget fisk. © Lars Hjortkær / Greenpeace, Fiskerikajen, Odd Fellow Palæet

 

Med arrangementet i København i går satte Greenpeace, Fiskerikajen og Odd Fellow Palæet fokus på den mulighed, der ligger i frisk kvalitetsfisk, der oven i købet er fanget med naturskånsomme redskaber. Det kan være med til at sikre afsætningsmuligheder for kystfiskerne i restaurationsbranchen og i sidste ende forbrugerne.

De lækre fisk og skaldyr var sponsoreret af kystfiskere fra Helsingør, Langø, Skagen og Jegindø. Selv for københavnerne vil det snart være endnu en mulighed for at købe skånsomt fanget fisk. ThorupStrand Kystfiskerlaug er netop anløbet Nyhavn med kutteren HM 800 Jammerbugt, der snart vil åbne for salg af frisk og skånsomt fanget fisk.

Lad mundvandet løbe til slideshowet nedenfor og find måske lidt inspiration til din næste skånsomt fangede fiskeret.