Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Dansk besætningsmedlem varetægtsfængslet i to måneder – Greenpeace kræver alle løsladt

Pressemeddelelse - 26. september, 2013
Det danske besætningsmedlem fra Arctic Sunrise, Anne Mie Roer Jensen, fik torsdag aften to måneders varetægtsfængsling, hvorefter de russiske myndigheder vil undersøge, om der er basis for at rejse tiltale om pirateri.

Anne Mie Roer Jensen var blandt de 12 aktivister og besætningsmedlemmer fra Greenpeace-skibet, der fik to måneders varetægtsfængsling. Fire andre fik tre dage i varetægt, hvorefter afhøringerne fortsætter.

Hele besætningen er ved at blive stillet for domstolen i Murmansk, Rusland, efter en fredelig protestaktion i sidste uge mod Gazproms olieplatform, der som det første olieselskab er på vej til at bore efter olie i det isfyldte Arktis.

”I stedet for at straffe besætningen for de fredelige protester, burde de russiske myndigheder se kritisk på, at Gazprom sætter den skrøbelige arktiske natur på spil,” siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

”De russiske myndigheder vil åbenbart gå meget langt for at forhindre kritik af det statsejede olieselskab Gazprom,” siger Jon Burgwald.

Siden de russiske specialestyrker i strid med international lovgivning stormede Arctic Sunrise og tilbageholdte besætningen, har Greenpeace opfordret folk i hele verden til at skrive til russiske ambassader og kræve besætningen løsladt. Torsdag eftermiddag var der sendt 500.000 breve og mails.

”De russiske myndigheder forsøger at skræmme mennesker, der kæmper mod olieindustrien i Arktis, men denne åbenlyse skræmmetaktik vi ikke lykkes. Vi er fast besluttet på at beskytte det arktiske miljø og verdens klima. Vi opfordrer mennesker i Rusland og verden til at støtte vores aktivister og forsvare deres ret til fredelige protester,” siger Kumi Naidoo, generalsekretær for Greenpeace.

Danske politikere har også været ude og kritisere de russiske myndigheders hårdhændede afgørelser.

”Det er ganske urimeligt at kalde en demonstration for pirateri. Jeg går derfor ud fra, at Udenrigsministeriet gør alt, hvad der er muligt for at hjælpe den danske miljøaktivist. Uanset hvad en hver regering måtte mene om Greenpeace, arbejder den fredeligt for at påpege miljøproblemer og påvirkninger af miljøet,” skrev Per Stig Møller i en

Greenpeace i Danmark arranger fredag kl. 7 et besøg foran den russiske ambassade på Østerbro for at udtrykke fredelig solidaritet med Anne Mie Roer Jensen og kræve hende og resten af besætningen og aktivisterne på Arctic Sunrise løsladt øjeblikkeligt. Det sker ved den russiske ambassade, Kristianiagade 5, kl. 7.

Fotos til download: http://bit.ly/14LPHCY

Følg med på Twitter: https://twitter.com/greenpeacedk og https://twitter.com/gp_sunrise

Foto af Anne Mie Roer Jensen, besætningsmedlem på Arctic Sunrise: http://bit.ly/15vVYjy

Video til download: http://bit.ly/18VwD8H

Videoen er på: ftp.greenpeacemedia.net
Username: dvout
Password: 3e4r5t
Folder: 1309_Arctic_Sunrise_Murmansk

Følg med på Twitter: https://twitter.com/gp_sunrise

Kontakt:

Jon Burgwald, arktisansvarlig, Greenpeace, mobil: 4081 8898

Poul Bonke Justesen, kommunikatinsmedarbejder, Greenpeace, 33 37 63 99