Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

EU-aftale kan bremse olieboringer i Arktis

Pressemeddelelse - 22. februar, 2013
Der er sket et lille fremskridt i EU, da der er vedtaget en skrappere lov, som skal forbedre sikkerheden ved olieboringer. Men der er stadig lang vej for at sikre naturen i de skrøbelige farvande i Arktis.

Greenpeace glæder sig over, at det er lykkedes at hive forslaget til en ny lov om sikkerhed i forbindelse med offshore olie- og gasboringer et skridt i den rigtige retning.

Hvis aftalen, der er indgået mellem Europa-Parlamentet og Rådet, vedtages, kan den begrænse og måske endda forhindre olieboringer under barske forhold som i for eksempel Arktis, hvor det er umuligt at rydde op efter olieudslip.

Aftalen, som blev forhandlet mellem repræsentanten for Europa-Parlamentet, Ivo Belet, og det irske formandskab, vil tvinge olieselskaberne til at vurdere, hvordan de kan rydde op, når ulykken sker. Det kan være under langvarigt mørke eller i isdækkede og oprørte have, hvor de sædvanlige procedurer ikke rækker.

Aftalen kalder nu på politisk handling for at fremme de højeste standarder for forebyggelse, beredskab og indsats i Arktis.

Selv om aftalen er et skridt i den rigtige retning, så tillader den stadig forskellige regler mellem EU-landene. European Maritime and Safety Agency (EMSA) kommer ikke til at spille en større rolle i arbejdet med overvågningen og kontrollen.

Herudover finder Greenpeace det beklageligt, at aftalen slet ikke tager fat på erstatningskrav til for eksempel de berørte fiskere eller turistvirksomheder, der bliver ramt i tilfælde af olieudslip.

"Aftalen går et stykke vej for at sikre, at olieselskaberne tænker sig godt om, før de begiver sig ud på et risikabelt eventyr i Arktis. De seneste hændelser ud for kysten ved Alaska viser, at virksomheder som Shell simpelthen ikke bør operere i et af klodens mest skrøbelige områder. Uheldigvis efterlader aftalen stadig meget plads til at vige uden om,” siger Joris den Blanken, klimachef hos Greenpeace EU.

For at den nye aftale skal blive til lov, skal den nu bekræftes af Europa-Parlamentet og regeringerne. Når dette sker, opfordrer Greenpeace EU-landenes regeringer til at gennemføre loven på den strengest mulige måde, nemlig ved at indføre reelle sikkerhedsregler.

Kontakt
Joris den Blanken, klimachef, Greenpeace EU, mob. + 32 (0) 476 961375 (mobil), mail:

Jan Søndergård, politisk rådgiver, Greenpeace Nordic, mob. 28 96 90 26

Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace Nordic, mob. 22 54 20 65, mail:

Ed Davitt, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace EU, mob. +32 (0) 476 988584, mail: