Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Greenpeace stopper islandsk hvalkød i Hamborgs havn

Pressemeddelelse - 5. juli, 2013
Hamborg 5. juli 2013 - Den første sending kød fra årets skarpt kritiserede, kommercielle islandske hvalfangst bliver i dag blokeret i at blive fragtet videre fra havnen i Hamborg. Greenpeace-aktivister ligger i gummibåde foran containerskibet Cosco Pride, fordi lasten blandt andet består af seks containere med finhvalkød, der skal sejles til Japan.

Finhvalen er opført på den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN’s rødliste over truede arter og international handel med finhvaler og truede arter er forbudt ifølge konventionen om handel med udrydningstruede dyr og planter CITES.

”Island jager udelukkende finhvalen med eksport til Japan for øje, så shippingselskabernes villighed til at transportere kødet det halve af kloden rundt er altafgørende for, at landet kan fortsætte sin enegang,” siger hav- og fiskerimedarbejder Sune Scheller fra Greenpeace. ”EU bør lukke det smuthul i lovgivningen, der gør, at det er tilladt at sende hvaler via europæiske havne. Det er helt uacceptabelt og en trussel mod hvalerne og bør lukkes øjeblikkeligt.

Den islandske regering bakker op om hvalfanger Kristján Loftsson, der i sidste måned genoptog den kommercielle hvalfangst i landet, og hans selskab satser på at fange op mod 180 finhvaler. Indtil videre er der ifølge Greenpeace’ oplysninger fanget 20-25 hvaler.

Greenpeace tager skarp afstand fra den islandske hvalfangst, der sker i klar modstrid med det globale forbud mod kommerciel hvalfangst, som Den Internationale Hvalfangstkommission (IWC) indførte med virkning fra 1986.

”Det er dybt beklageligt, at en enkelt islandsk hvalfanger med sin regering i ryggen på den her måde underminerer det globale forbud mod kommerciel fangst, som er nødvendig for at sikre verdens hvalers overlevelse,” siger hav- og fiskerimedarbejder Sune Scheller fra Greenpeace.

En lang række operatører i landets egen turistbranche har i en fælles erklæring modsat sig og påpeget, at det udbredte marked for hvalsafarier i sommerhalvåret bidrager betydeligt mere til landets økonomi end kommerciel hvalfangst fra et enkelt selskab nogensinde vil gøre.

Kødet fra den seneste islandske fangst af finhvaler i 2010 blev forarbejdet til luksus-hundemad.

Billeder fra denne aktion
Kontakt  John Novis, Head of Photo desk, Amsterdam, +31 20 718 2058
eller Maarten van Rouveroy, Video Producer, Amsterdam, + 31 (0) 20 718 2208

Billeder fra fangst af første finhval i år, klik her

Kontakt
Hav- og fiskerimedarbejder Sune Scheller, Greenpeace, mobil: 27 14 42 57
Kampagne- og kommunikationschef Birgitte Lesanner, mobil: 23 95 12 14