Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Japansk atomkraftværk sender regningen til ofrene

Pressemeddelelse - 19. februar, 2013
To år efter katastrofen på det japanske atomkraftværk Fukushima venter flere hundrede tusinder mennesker stadig på økonomisk erstatning, men de kan vente længe, for atomindustrien betaler kun en brøkdel. Det viser en ny rapport fra Greenpeace, der konkluderer, at den konvention, der skulle beskytte borgerne mod følgerne af atomskraftsulykker, i stedet beskytter atomkraftsindustrien.

Knap to år efter, at katastrofen ramte Fukushima-værket, er ofrene stadig hjemløse og i nød. 160.000 mennesker måtte tvangsflyttes fra hus og hjem, og de venter fortsat på tilstrækkelig økonomisk erstatning til at bygge et nyt liv op.

Wien-konventionen, der blev strammet i 1997, er vedtaget af industrien og atomkraftsnationerne for at få atomkraftsværker til at stå til økonomisk ansvar, når ulykkerne sker. Men en rapport, der udkom tidligt i morges dansk tid i Japan, Fukushima Fallout: Nuclear Business makes people pay and suffer dokumenterer, at reglerne er så utilstrækkelige, at kraftværkerne kan løbe fra både ansvaret og regningen.

Det betyder, at befolkningen og ikke atomkraftværkernes ejere og leverandører må betale hovedparten af omkostningerne i tilfælde af en atomulykke. 

”Det er urimeligt, at atomindustrien slipper fri for princippet om, at forureneren betaler, når ulykken sker. Det er først og fremmest helt uacceptabelt for de mange mennesker, som ikke får kompenseret skaderne. Det illustrerer på skammelig vis en helt urimelig statsstøtte af atomkraft”, siger Tarjei Haaland, klima- og energiekspert hos Greenpeace Danmark.


Ifølge rapporten skønnes atomulykkens omkostninger at være løbet op i 1.400 mia. kr., hvor loftet for atomkraftværkernes skadeserstatning kun er mellem 3 og 11 mia. kr.

”De ansvarlige slipper med at betale forsvindende små beløb af omkostningerne. Katastrofen i Japan viser, hvor stærkt behovet er for at stramme den internationale lovgivning, så atomindustrien kan stilles til ansvar for deres fejl,” siger Tarjei Haaland.

”Det er skandaløst, at de centrale leverandører til TEPCO, ejerne af kraftværket, GE, Hitachi og Toshiba, der har leveret reaktorer med fejlbaseret design, slet ikke er forpligtet til at betale erstatning. Nu må der gøres op med erstatningsreglerne, der stort set fritager atomindustrien og i stedet sender regningen videre til skatteborgerne og ofrene.”

Fukushima-katastrofen ramte Japan den 11. marts 2011 under et voldsomt jordskælv. Ved siden af Tjernobyl regnes den for en af de mest alvorlige atomulykker.

Læs rapporten her 
Læs mere om Fukushima-katastrofen her


Kontakter
Tarjei Haaland, klima- og energiekspert, mob. 28 10 90 53
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, mob. 28 54 20 65
Yuki Sekimoto, Greenpeace Japan Communications, +81 80 5088 3048