Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Pirateri-tiltaler mod aktivister er et overgreb mod retten til at demonstrere

Pressemeddelelse - 2. oktober, 2013
Den russiske statsanklager tiltaler fire Greenpeace-aktivister og en freelance-fotograf for pirateri.

Murmansk, Rusland, 2. oktober, 2013 -  De fire anklage aktivister og en freelance-fotograf har været tilbageholdt siden en protestaktion mod Gazproms olieboringer i Arktis for to uger siden. Pirateri kan give op til 15 års fængsel. Det forventes, at der vil blive rejst tiltaler mod de øvrige andre aktivister og besætningsmedlemmer i løbet af de kommende timer og dage.

Pirateri er en voldsom tiltale, der er ude af proportion med den fredelige protest, som besætningen udførte 18. september, hvor to aktivister forsøgte at klatre ombord på Gazproms olieplatform med reb. Skibet blev efterfølgende stormet af bevæbnede specialstyrker og fragtet til Murmansk i Rusland, hvor de 28 aktivister og besætningsmedlemmer samt to freelance fotografer siden da har siddet i varetægt i venten på anklageskriftt.

Fra international generalsekretær Kumi Naidoo lyder kommentarerne:

”Der bliver her rejst tiltale om pirateri mod samvittighedsfulde mænd og kvinder. Tiltalen er en skandale og intet mindre end et overgreb på princippet om fredelige protester. Enhver påstand om, at aktivisterne er pirater, er absurd og afskyelig. De er irrationelle og skabt for at få os til at tie stille, men vi vil ikke lade os kue,” siger Kumi Naidoo.

”Dette er den mest alvorlige trussel mod den fredelige miljøaktivisme, som Greenpeace står for, siden den franske efterretningstjeneste bombede skibet Rainbow Warrior og dræbte vores kollega Fernando Pereira, fordi vi gjorde modstand mod franske atomprøvesprængninger i Stillehavet. Tre årtier efter tog aktivisterne på Arctic Sunrise også stilling, denne gang mod de magtfulde særinteressser i olieindustrien, og de kan nu få udsigt til lang tid i fængsel. Jeg opfordrer folk fra hele verden, enhver der nogensinde hæver stemmen for noget, de tror på, ikke mindst de gode mennesker i Rusland, til at komme de 30 aktivister til hjælp og kræve dem løsladt,” siger Kumi Naidoo.

Greenpeace udgiver i dag billeder af situationen, hvor russiske specialstyrker klatrede ned på skibsdækket fra en helikopter og bevæbnet tog skibet i varetægt. Billederne viser tydeligt, at de fredelige aktivister ikke udgør en trussel mod de russiske myndigheder.

”Jeg beder folk om at se på billederne og gøre op, om de fredelige aktivister med geværer rettet mod brystet og armene i vejret, nogensinde kan beskrives som pirater,” siger Kumi Naidoo.

Den russiske præsident Vladimir Putin afviste i sidste uge , at der var tale om pirateri: ”Det er fuldstændig klart, at de selvfølgelig ikke er pirater,” sagde Putin.

Mennesker over hele verden har via nettet sendt over 770.000 breve til de russiske ambassader for at kræve de 28 besætningsmedlemmer og de to freelancere løsladt. Kravet støttes herudover bl.a. også af nobelprisvinderen Adolfo Pérez Esquivel, Amnesty International, Human Rights Watch og skuespileren Ewan McGregor.

Fotos: http://bit.ly/GzMgX2

Opdateringer om besætningen fra Arctic Sunrise: http://bit.ly/19r9yq

Kontakt:
Jon Burgwald, arktisansvarlig, Greenpeace. Mobil: 4081 8898
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace. Tlf.: 3337 6399