Cookies hjælper os med at informere dig bedre om vores arbejde (og aktioner). Privacy Policy

Tre millioner mennesker til Villy Søvndal: fred Nordpolen

Pressemeddelelse - 28. maj, 2013
Greenpeace har nu støtte til at beskytte Arktis fra tre millioner mennesker. Opfordringen til udenrigsminister Villy Søvndal (SF) lyder klart, at Danmark bør arbejde for en fredning af Nordpolen.

Greenpeace har netop nået en milesten i kampen for at beskytte Arktis. Tre millioner mennesker støtter nu kampagnen Save The Arctic, der kæmper for beskyttelse af Arktis.

”Tre millioner mennesker fra hele verden sender her et klokkeklart signal til Villy Søvndal og hans kolleger i de arktiske stater: fred nordpolen og lad ikke olieselskaberne ødelægge et af de mest unikke og uberørte naturområder i verden,” siger Niels Fuglsang, projektleder for den danske Arktis-kampagne.

Olieindustrien har indledt et kapløb på olie i de grønlandske og arktiske farvande, og det er yderst risikabelt for miljøet.

”Hvis oliekapløbet fortsætter, er det et spørgsmål om tid, før der vil ske olieudslip, og det vil have uoprettelige konsekvenser for det skrøbelige miljø.  Shell har allerede haft alvorlige uheld, der viser, at det er uansvarligt at bore efter olie i Arktis. Der findes i dag nemlig ingen teknologi, der kan bruges til at rydde op efter uheld under så udfordrende forhold, ” siger Niels Fuglsang.

Danmark er en ud af kun fem stater med farvand, der støder direkte op til det arktiske ocean, og har derfor stor indflydelse på udviklingen i Arktis. Danmark er det sidste land, der forventes at gøre krav på området omkring Nordpolen. Det sker efter planen til næste år.

Derfor er det også oplagt, at det er Danmark, som tager initiativ til at arbejde for en fredning af området, der i dag ikke ejes af nogen, mener Greenpeace. Her er målet at skabe et globalt naturreservat.

”Det er paradoksalt, at Villy Søvndal som udenrigsminister i en regering, der har vedtaget at udfase brugen af olie, kul og gas, samtidig går forrest i kapløbet om ejerskab af Nordpolen og om at få en størst mulig del af oliekagen. Vi håber, at Søvndal lytter til opfordringen fra de tre millioner mennesker og skifter kurs,” siger Niels Fuglsang.

Læs om Save The Arctic-kampagnen HER

Kontakt

Niels Fuglsang, projektleder for den danske Arktis-kampagne, Greenpeace, mob. 2422 0186
Poul Bonke Justesen, kommunikationsmedarbejder, Greenpeace, mob. 2254 2065