Mielenosoitus käynnissä maailman pohjoisimmalla öljynporauspaikalla - poraus keskeytynyt

Lehdistötiedote - elokuu 17, 2017
Aktivistit osoittavat rauhanomaisesti mieltään Statoilin öljynporauslautan, Songa Enablerin, turva-alueella Barentsinmerellä. Kajakein ja kumivenein turva-alueelle saapuneet aktivistit tuovat Norjan hallitukselle viestin eri puolilta maailmaa: ihmiset on laitettava öljynporauksen edelle. Osana mielenosoitusta öljynporauslautan eteen on tuotu jättimäinen maapallo, johon on kirjoitettu öljynporausta vastustavien kansalaisten lausuntoja. Öljynporauslautan toiminta on keskeytynyt.

 

17. elokuuta 2017

Maailman pohjoisimmalle öljynporauspaikalle Norjaan kuljetettuun jättimäiseen maapalloon on kirjoitettu öljynporausta vastustavien ihmisten lausuntoja eri puolilta maailmaa. © Nick Cobbing / Greenpeace

Greenpeacen alus Arctic Sunrise on seurannut öljynporauslauttaa Barentsinmerellä kuukauden ajan, ja sen kyydissä on ollut 35 aktivistia 25 maasta. 

"Me tiedämme, ettei uutta öljyä pitäisi porata - varsinkaan Arktiksella. Eikä varsinkaan vauraassa Norjassa, jonka perustuslaissa luvataan tuleville sukupolville turvallinen ympäristö”, kommentoi paikalla oleva suomalaisaktivisti Hanna Jauhiainen

“Norja ei ole niin ympäristöystävällinen kuin heidän imagonsa antaa olettaa. Vaikka olemme allekirjoittaneet Pariisin ilmastosopimuksen, Norjan hallitus on avannut uusia öljylupalohkoja Arktiksella. Norjan valtio suhtautuu täysin välinpitämättömästi ympäristö- ja tiedekentän suosituksiin tarjotessaan näitä koskemattomia alueita öljyteollisuudelle. Siksi heidät on haastettu oikeuteen", kertoo Norjan Greenpeacen Arktis-asiantuntija Erlend Tellnes.

Norjan hallitus myönsi öljynporauslupia uusille öljylohkoille Arktiksella viime vuoden kesäkuussa. Vain kymmenen päivää myöhemmin Norja ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen, jossa asetetaan tavoitteeksi vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen. 

Greenpeace ja kansalaisjärjestö Natur og Ungdom ovat nostaneet kanteen Norjan hallitusta vastaan, sillä uusien öljynporausalueiden avaaminen rikkoo Norjan perustuslain takaamaa oikeutta turvalliseen ja terveelliseen elinympäristöön. Tapauksen oikeuskäsittely alkaa marraskuussa. Keskeneräisestä oikeusjutusta huolimatta Statoil on aloittanut poraukset Arktiksella tänä kesänä. Oikeusjuttua tukee 355 000 ihmistä ympäri maailman.

Lisätietoja & haastattelupyynnöt

Kuvia mielenosoituksesta.

Kuvia People vs. Arctic Oil –laivakiertueelta täällä.

Lisätietoja oikeusjutusta.

Poul Bonke Justesen, haastattelupyynnöt ja yhteydet Arctic Sunriselle (englanniksi), +45 2629 4938

Laura Meller, Arktis-asiantuntija, FT (Suomessa) +358401803322

Juuso Janhunen, tiedottaja (Suomessa), +380404825541