Norjan viranomaiset keskeyttivät lainvastaisesti arktista öljynporausta vastustaneen rauhanomaisen mielenosoituksen

Lehdistötiedote - elokuu 18, 2017
Viranomaiset pidättivät Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen ja mieltään osoittaneet aktivistit, joiden joukossa ovat myös suomalaiset Hanna Jauhiainen ja Sini Saarela. Pidätys rikkoo kansainvälistä merioikeusyleissopimusta.

17. elokuuta 2017

Maailman pohjoisimmalle öljynporauspaikalle Norjaan kuljetettuun jättimäiseen maapalloon on kirjoitettu öljynporausta vastustavien ihmisten lausuntoja eri puolilta maailmaa. © Nick Cobbing / Greenpeace

 

Norjan viranomaiset ovat keskeyttäneet lainvastaisesti rauhanomaisen mielenosoituksen arktista öljynporausta vastaan Barentsinmerellä ja pidättäneet Greenpeacen Arctic Sunrise -aluksen sekä 35 aktivistia ja miehistön jäsentä, jotka olivat aluksella. Pidätettyjen joukossa ovat myös suomalaisaktivistit Hanna Jauhiainen ja Sini Saarela. Rannikkovartiosto hinaa Arctic Sunrisea pois Korpfjellin öljykentältä kohti Tromssaa.

Aktivistit osoittivat mieltään seitsemän tunnin ajan kumiveneissä ja kajakeissa Statoilin öljynporauslautan turva-alueella, maailman pohjoisimmalla öljykentällä, ja kiinnittivät Songa Enabler -öljynporauslauttaan jättimäisen maapallon. Maapalloon oli kirjoitettu arktista öljynporausta vastustavien lausuntoja eri puolilta maailmaa. Viesteissä vaaditaan öljynporauksen välitöntä lopettamista.

Mielenosoitus keskeytti öljynporauslautan toiminnan, mutta Norjan rannikkovartiosto puuttui rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

“Norjan rannikkovartiostolla ei ole oikeutta nousta laivallemme tai poistaa sitä. Mielenosoitus merellä on kansainvälisesti tunnustettu laillinen oikeus. Vastustamme arktista öljynporausta alueella, jolla oikeus osoittaa mieltä on kansainvälisen lain suojaama. Norjan hallituksella ei ole oikeutta puuttua asiaan”, sanoo Greenpeacen Norjan maajohtaja Truls Gulowsen.

“Näyttää siltä, että Norjan hallitus suojelee mieluummin valtionyhtiö Statoilin vastuutonta arktista öljynporausta kuin kuuntelee maailman ihmisten huolta ympäristöstä ja ilmastosta. Toimet rikkovat Norjan sitoumuksia omaan perustuslakiinsa ja Pariisin ilmastosopimukseen”, Gulowsen jatkaa.

Greenpeace on seurannut Statoilin öljynporaushanketta Barentsinmerellä viimeisen kuukauden ajan osana kansainvälistä kampanjaa, jonka tavoitteena on Arktiksen ja ilmaston suojelu. Greenpeace ja kansalaisjärjestö Natur og Ungdom ovat haastaneet Norjan hallituksen oikeuteen uusien arktisten öljynporausalueiden avaamisen vuoksi. Tapauksen käsittely alkaa Oslon käräjäoikeudessa marraskuussa. Greenpeace kutsuu ihmisiä kaikkialla maailmassa osallistumaan oikeudessa esitettävän todistajanlausunnon kirjoittamiseen. Tähän mennessä 356 000 ihmistä vaatii Norjan hallitusta kunnioittamaan maan perustuslakia ja Pariisin ilmastosopimusta.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Kuvia mielenosoituksesta

Lisätietoja oikeusjutusta

Poul Bonke Justesen, haastattelupyynnöt ja yhteydet Arctic Sunriselle (englanniksi), +45 2629 4938

Laura Meller, Arktis-asiantuntija, FT (Suomessa) +358401803322

Juuso Janhunen, tiedottaja (Suomessa), +380404825541

Mielenosoitus merellä on kansainvälisesti tunnustettu laillinen meren käyttötarkoitus merenkulun vapauden piirissä. Merenkulun vapaus on voimassa Norjan mannerjalustan alueella YK:n merioikeusyleissopimuksen (UNCLOS) artiklan 87 nojalla.

Hyödyntäessään talousvyöhykkeensä elottomia luonnonvaroja Norja ei saa haitata tai heikentää merenkulun vapauttamme tai muita oikeuksia, mukaan lukien oikeutta osoittaa mieltä (UNCLOS:n artiklat 76, 78 ja 80).

Vaikka Greenpeace tunnustaa Norjan oikeuden perustaa turva-alue öljynporauslautan ympärille, turvalliselle ja rauhanomaiselle mielenosoitukselle on myös oltava tilaa.