Greenpeacen alukset Esperanza ja Arctic Sunrise jarruttavat Leiv Eriksson öljylautan matkaa pohjois-Atlantilla matkalla Grönlantiin. Ympäristökampanjoitsijat ovat leikkineet kissa ja hiirileikkkiä viikon ajan 53-tonnisen öljylautan matkaa, jonka on määrä aloittaa poraukset arktisella alueella tänä vuonna.

Onko ihmisen ahneudella mitään rajaa. Kysymysmerkkiä ei tarvita, koska kyseessä on ennemminkin surullinen toteamus kuin kysymys. Juuri tällä hetkellä poliitikot ja liikemiehet ympäri maailmaa hierovat rasvaisia käsiään yhteen ja miettivät kuumeisesti miten saisivat taskuihinsa mahdollisimman ison osan niistä rikkauksista, mitä arktisen sulavan jään alta paljastuu hyväksikäytettäviksi. Muun muassa uudet laivaväylät, turismi ja kalastus ovat avautuvia mahdollisuuksia.

Ylivoimaisesti kaikkein suurin paljastuva rikkaus on kuitenkin öljy. Alueilla, jotka ennen ilmastonmuutosta olivat poran ulottumattomissa jään alla, on nyt arvioitu olevan öljyä kolmen vuoden koko maailman tämän hetkistä öljynkulutusta vastaava määrä. Sulava napajää paljastaa nämä uniikit ja hauraat alueet poraajille ensimmäistä kertaa. Kuin sikalauma kaukalolle rientää ihmislapsi paikalle ryöväämään viimeisetkin tipat mustaa kultaa ja sitten muuttaa sen dollareiksi ja saasteiksi.

Hirmuisia investointeja tehdään ympäri maailmaa, kun jokainen haluaa osansa paljastuvista rikkauksista. Rikkauksista, joita me emme edes tarvitse ja jotka pitäisi jättää juuri sinne merenpohjaan missä ne ovat olleet jo aikojen alusta asti. Äärimmäisen typeryyden vaa’assa alkaa olla niin paljon dollareita, että toisella puolella painava järki alkaa jäädä pahasti alakynteen.

Leiv Eriksson -öljynporauslautan olisi tarkoitus aloittaa vaaralliset syvänmerenporaukset niinkin aikaisin kuin ensi viikolla.

Jätetään kuitenkin tämä ihmiskunnan järjetön öljynhimo sikseen ja keskitytään skenaarioon, mihin tämä toiminta saattaa pahimmillaan johtaa. Arktinen luonto ja sen eliöstö on koskemattomuudessaan täysin uniikki. Öljyvahinko alueella olisi peruuttamaton katastrofi. Poraaminen on nytkin mahdollista vain kesällä johtuen jääkentän sulamisesta. Talvella alue sulkeutuu täysin, eli jos Meksikonlahden kaltainen onnettomuus tapahtuu arktisella alueella, ei ole mitään tunnettua konstia kerätä öljyä pois jään alta. Tuho olisi katastrofaalinen ja peruuttamaton.

Eikä missään ole niin kammottavia edellytyksiä onnettomuudelle olemassa kuin juuri arktisella alueella. Äärimmäinen sää, kylmyys ja vaeltavat jäävuoret ovat arktisen alueen arkipäivää. Suunniteltujen porauspaikkojen sijainti on Grönlannin ja Kanadan välissä. Aluetta kutsutaankin leikkisästi jäävuorikujaksi.

Juuri tällä hetkellä Skotlantilainen energiayhtiö Cairn Energy on matkalla alueelle kahdella vuokratulla, itsenäiseen poraamiseen kykenevällä porausyksiköllä. Cairn on lainannut 900 miljoonaa dollaria sijoittajien rahoja löytääkseen arktisen mustan kullan kaivoksen. Mutta miksi juuri Cairn Energy, joka on varsin pieni tekijä energiamarkkinoilla ja jolla ei ole edes omaa kalustoa? Miksei esimerkiksi Shell tai BP?

Syy on yksinkertainen.

Riskien ollessa näin suuria ja vahingon mahdollisuus huomattava, eivät isot tekijät halua olla ensimmäinen mokaaja asiassa. Vahingon sattuessa on lasku niin suuri, että Cairn yksinkertaisesti menisi konkurssiin ja koko paska jäisi muiden siivottavaksi ja lasku muiden maksettavaksi. Kuulostaako tämä kovin vastuulliselta toiminnalta?

Mutta niin kauan kuin tippaakaan öljyä ei ole nostettu arktisesta merenpohjasta, on järjellä vielä hyvä sauma peitota ahneus ja typeryys. Avaimet ratkaisuun ovat grönlantilaisten päättäjien ja näin ollen paikallisten ihmisten käsissä. Heillä on valta sanoa ei. On vain niin vaikea kuulla järjen ääntä, kun tukkua dollareita heilutetaan nenän edessä. Muutenkin laihalla elävälle maan taloudelle on vastustamaton kiusaus tarttua öljypohattojen rahoihin ja päästää heidät poraamaan omille vesialueilleen.

Kunpa vain sittenkin ymmärrettäisiin, mitä pahaa pitkällä tähtäimellä tämä toiminta saattaa aiheuttaa, ennen kuin on liian myöhäistä. Cairn ja muut tulevat öljynonkijat pitää saada vetäytymään arktiselta alueelta!

On aika toimia...
Vetoa Cairn Energyyn jotta se lopettaisi öljynporaukset arktisilla alueilla

---

Martti Leinonen, 2nd Mate, Arctic Sunrise

Martti Leinonen, 2nd mate, Arctic Sunrise