Tue työtämme lahjoituksella

Ken ei kommentoi huhuja paluusta yhteen Barbien kanssa

Tiedämme että eroaminen on rankkaa, varsinkin kun eroon liittyy salaisuuksia. Barbie ja Ken erosivat kesäkuussa, kun Kenille paljastui että Barbie tuhosi sademetsää saadakseen itselleen uusia lelupakkauksia. Barbieta valmistava leluyhtiö Mattel käytti tunnetusti sademetsää tuhoavan sellu- ja paperiyhtiö APP:n (Asia Pulp and Paper) tuotteita pakkausmateriaaleissaan. APP uhkaa muun muassa uhanalaisen Sumatran tiikerin elinalueita Indonesiassa. Ken meni ymmärrettävästi suunniltaan.

Näky ei ollut nätti. Siitä seurasi Kenin sensaatiohaastattelu, julkinen Twitter-tylytys entisen parin välillä, sopimattomia valokuvia Barbiesta moottorisahan kanssa, ja yli 500 000 teistä lähetti sähköpostia Mattelille. Pilvellä on hopeareunus, sillä kaikki tämä auttoi tuomaan Indonesiassa jatkuvasti tapahtuvan sademetsätuhon päivänvaloon, ja pakotti yhtiön muuttamaan toimintaansa.

Mattel ymmärsi ettei voi sallia alihankintaketjunsa tuottavan tuotteita, jotka aiheuttavat metsätuhoa. Lelupakkausten kustannusten ei pitäisi tuntua sademetsissä ja tiikerien elinympäristössä. Sanoma tuli hyvin selväksi, kun ihmiset ympäri maailmaa saivat tietää että Barbie on kääritty metsätuhoon ja ryhtyivät toimiin. Nyt Mattel on päättämässä draamaa lopettamalla metsän tuhoamisen.

Maailman suurimpana leluyhtiönä Mattelin uusi linja viestii muille yhtiöille, että yrityksen tulee olla valpas pitääkseen metsätuhon loitolla tuotteistaan. Osana uutta toimintatapaansa Mattel on ohjannut alihankkijoitaan välttämään puukuitua, joka on hankittu kiistellyistä lähteistä ja yrityksiltä, joiden tiedetään olevan sekaantuneen metsätuhoon. Toimintaperiaatteena on myös nostaa kierrätetyn paperin määrää ja käyttää enemmän FSC-sertifioitua puutavaraa.

Nyt kun Mattel ja Barbie ovat sitoutuneet luopumaan metsätuhosta, haluat varmaan tietää palaavatko Barbie ja Ken yhteen. Emme ryhdy arvailemaan, mutta huomaamme että vihamielisyydet parin välillä ovat lauhtuneet.

Näin Ken ja Barbie erosivat:

Kuten voit kuvitella, Barbien metsätuhoa aiheuttavan taipumuksen paljastuminen oli traumaattista kaikille mukana olleille, ja itse kukin tarvitsee aikaa toipua. Toivottavasti Ken ja Barbie pystyvät katsomaan taaksepäin ja oppimaan tuskallisesta erosta. Se johti nimittäin toimiin APP:n kaltaisia yrityksiä vastaan, ja sitoumuksiin sellaisilta yrityksiltä kuin Mattel, Nestle, Carrefour ja Unilever. Ne ovat sitoutuneet poistamaan metsätuhon alihankintaketjuistaan ja tuotteistaan. Se on kyynelten väärtiä.

Mitä Mattelin sitoutuminen tarkoittaa sademetsille ja Sumatran tiikerin elinalueille?

Se tarkoittaa että APP maksaa kovan hinnan metsiä tuhoavista tuotantomenetelmistään menettämällä jälleen korkean profiilin asiakkaan. Kuluttajat eivät halua ostaa metsätuhoa aiheuttavia tuotteita, ja yritykset jotka eivät halua osallistua metsätuhoon, eivät juuri nyt voi käyttää APP:n tuotteita. APP:n tulee ymmärtää nämä realiteetit ja muuttua. APP:n tytäryhtiö, palmuöljyn tuottaja Golden Agri Resources, on jo näyttänyt että muutos on mahdollista sitoutumalla metsätuhon pysäyttämiseen.

APP ei ole vielä suostunut moiseen. Näimme millaiset traagiset seuraukset yhtiön toiminnalla on, kun kuvasimme Sumatran tiikerin kuoleman APP:n omistaman plantaasin (CONCESSION) rajalla. Viimeisen kahden viikon aikana Greenpeacen tiikerinsilmäkiertue on todistanut APP:n aiheuttamaa metsätuhoa Indonesiassa.

Aktivistimme ovat tehneet tyhjäksi APP:n sitkeät yritykset viherpestä imagonsa, joilla yhtiö väittää olevansa vastuullinen ympäristötoimija. Niin kauan kuin APP panostaa markkoinointikampanjoihin peittääkseen totuuden, sen sijaan että muuttaisi toimintatapojaan, jatkamme totuuden paljastamista. Ja tiedämme että te olette tukenamme. Tukesi on tärkeää, jotta valokeila pysyy Indonesian sademetsissä. Kiitos.

Tue työtämme lahjoituksella

Tue työtämme lahjoituksella