Helsingin Sanomat ehti jo kirjoittaa aamun lehdessä, ettei heidän vaalikoneensa perusteella uutta lupaa tulisi. Kun ottaa huomion myös MTV3:n vaalikoneen tulokset, on tulos vielä rohkaisevampi: 

Fortumin lupa ja uudet edustajat

Ei uutta reaktoria: 118

Kyllä uusille voimaloille: 79

EOS: 3

Vaikka uuden ydinvoiman taloudellinen kannattavuus yhä heikentyy, ei fiksumman ja turvallisemman energiatulevaisuuden puolesta kamppaileva voi heittää hanskoja narikkaan. Mauri Pekkarinen, Jutta Urpilainen ja moni muu Fortumin lupaa vaalikoneissa vastustava on heilunut ydinvoimakannassaan aiemmin.

Toisaalta moni 86 uudesta  edustajista kommentoi vaalikoneiden vastauksissa sitä, etteivät uusiutuvien tai energiatehokkuuden mahdollisuudet ole vielä heitä vakuuttaneet (kts. esim. ääniharava Kike Elomaan kommentti). Suomalaisilla toreilla vallitsee ahkerien katukampanjoitsijoiden kertoman perusteella myös tietämättömyys siitä, kuinka paljon energiaa voidaan uusiutuvilla tuottaa, jos poliittista tahtoa vain löytyy.

Nyt on uusiutuvien energiamuotojen sekä älykkään energiankäytön asiantuntijoiden sekä kansalaisten tehtävä viestinnästään selkeämpää – soinimainen iskevyys ei olisi sekään pahitteeksi. Laskelmat uusiutuvien ja energiatehokkuuden potentiaalista, kun vanhojen ydinvoimaloiden tuotantoa ryhdytään korvaamaan turvallisemmilla ratkaisuilla, on jo esitetty, ja uusia lasketaan parasta aikaa. 

Perussuomalaisissa edustajien kanta ydinvoimaan on ”omantunnon kysymys” kuten heidän vaalityönsä tekijä selvensi Kolmen sepän patsaalla vaalipäivän aattona. Toivoa sopii, että perussuomalaisen arvoihin kuuluisi jatkossakin rehtiys, eikä takkia käännetä ydinvoimakysymyksissä vaikka metalli-Putkonen kuinka painostaisi. Fortum voisi tällöin keskittyä rauhassa uusiutuviin projekteihin likaisen energiantuotannon sijaan.

 

Kampanja päättyy

Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjaa on käyty 42 000 äänestäjän sekä 13 järjestön voimin yli vuoden ajan ennen eilisiä eduskuntavaaleja. Yhtenä Äänestä ydinvoima historiaan -kampanjan tärkeimpänä tavoitteena oli, että ydinvoima nousisi vaalikysymykseksi. Äänestäjillä olisi tällöin edes pieni mahdollisuus vaikuttaa siihen, antaako uusi eduskunta vielä uusia ydinvoimalupia.

Fukushiman ydinvoimakatastrofin yhä jatkuessa ydinvoimasta toki puhuttiin – etenkin Fennovoima-vaalipiireissä Oulussa ja Lapissa – mutta vaalitulosta ratkaisevaa kysymystä siitä ei tainnut tulla kuin Vihreille. Henkilökohtaisesti onnittelen niitä urhean vaalityön tehneitä, jotka pääsivät läpi erityisesti ydinvoiman riskejä esille tuomalla!

Haluaisin itse kiittää helmikuussa 2010 aloitetusta puuhakkaasta kamppailusta. Päätän tehtäväni projektissa muutaman päivän päästä, ja keskityn jatkossa energiatehokkuustyöhön. Äänestä ydinvoima historiaan -kansanliike ydinvoimaa vastaan on toiminut uusin keinoin ja onnistunut kokoamaan yhteen ihmisiä yli puoluerajojen, kaikkialta maasta. Jatketaan vetäen yhteistä köyttä, jottei Olkiluoto 3:a koskaan käynnistetä eikä TVO:n uutta projektia tai Fennovoiman reaktoria koskaan aloiteta.

Uusiutuvan ja älykkään energiantuotannon puolesta!

Maria Nuutinen

PS. Keskustelu jatkuu kuumana 26 000 verkkovaikuttajan Ydinvoima kuuluu menneisyyteen –ryhmässä, joka jatkaa, vaikka Äänestä ydinvoima historiaan -kampanja päättyy.

http://www.flickr.com/photos/ydinvoimahistoriaan/show/