Greenpeacen aktivistit saapuivat Tanskan oikeuteen kuulemaan syytteet puolitoista vuotta sitten järjestetystä mielenosoituksesta Kööpenhaminan ilmastokokouksessa.

Maanantaina yksitoista Greenpeacen aktivistia saapui Tanskan oikeuteen kuullakseen syytteet puolitoista vuotta sitten tapahtuneesta protestista Kööpenhaminan ilmastokokouksessa. Samaan aikaan Greenpeacen kansainvälinen pääsihteeri Kumi Naidoo oli vangittuna Grönlannissa vastustettuaan öljynporauksia arktisilla alueilla.

Tapahtumien todistaminen ja väkivallaton suora toiminta ovat Greenpeacen perustavia toimintaperiaatteita. Neljänkymmenen vuoden ajan jokaisella mantereella ja merellä pohjoisesta etelään on turvauduttu näihin keinoihin muutoksen saavuttamiseksi. Suora toiminta voi olla spektaakkelimaista ja sen tulokset nopeita, mutta yleensä vähemmän huomiota herättävällä todistamisella voi olla merkittävämpiä vaikutuksia.

Todistamisen voima syntyy sen kertomasta tarinasta ja voimaannuttaa lukijoita pakottaen nämä toimimaan itse. Kuten Ben Metcalfe, yksi Greenpeacen ensimmäisen miehistön jäsenistä kerran sanoi: "Kun olet kerran todistanut epäoikeudenmukaisuutta, et voi puolustella toimimattomuuttasi tietämättömyydellä. Teet eettisen päätöksen, toimitko vai et."

Puolitoista vuotta sitten Kööpenhaminan ilmastokokouksessa aktivistit levittivät banderollinsa kuningattaren 120 valtionpäämiehelle tarjoamien illallisjuhlien punaisella matolla.

Yksinkertainen viesti vaati maailman johtajilta tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi: "Politicians Talk Leaders Act". Vähäeleisen teon viesti kaikuu yhä. Aktivistit todistivat yhtä maailman historian suurinta poliittista epäonnistumista ja toivat sen jokaisen tietoisuuteen.

Yksi aktivisteista Nora Christiansen sanoi: "Vielä puolitoista vuotta sen jälkeen, kun maailman johtajat epäonnistuivat toimissaan ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, edelleen väärät henkilöt joutuvat telkien taakse. Kumi Naidoo on pidätettynä Grönlannissa toimitettuaan henkilökohtaisesti 50 000 ihmisen allekirjoitukset arktista öljynporausta ja ilmaston lämmittämisen kiihdyttämistä vastaan.”

Kumi ja 21 muuta Cairn Energyä vastustaneet aktivistit estivät öljynporaamisen usean päivän ajaksi. Ennen kaikkea he todistivat arktisten porausten mielettömyyttä, mikä olisi muuten saattanut jäädä huomiotta. Heidän kokemansa ja näkemänsä heräsi kuvien kautta eloon miljoonille ihmisille.

Kumi sanoi ennen öljylautalle kiipeämistään Arktiksella "Tämä on yksi aikamme suurimmista ympäristötaisteluista.” Se on taistelu fossiiliteollisuutta, lyhytnäköisiä päättäjiä ja omaa öljyriippuvuuttamme vastaan." Mahdoton tehtävä? Ei. Toiminta kannustaa toimimaan.

Miljoonien ihmisten tuella Greenpeace on onnistunut neljän vuosikymmenen ajan tekemään mahdottomasta mahdollista. Ydinkokeiden kieltäminen, Etelämantereen suojeleminen, valaiden suojeleminen kaupalliselta kalastukselta, myrkyllisten aineiden kaatamisen mereen ja myrkkyjätteen kauppaamisen kieltäminen tuntuivat kaikki mahdottomilta unelmilta. Nyt kun muutokset ovat tapahtuneet ne vaikuttavatkin itsestäänselvyyksiltä.

Tämän vuoden Durbanin ilmastohuippukokouksen lähestyessä maailman päättäjiä täytyy korjata ne virheet, jotka tehtiin Kööpenhaminassa. Kantaa vastuunsa ja lupauksensa tarvittavasta ilmastosopimuksesta pysäyttääksemme ilmastonmuutoksen.

Käännetty vapaasti Nick Youngin blogista 20.6.2011