Radioaktiivisen jätteen upottaminen mereen kielletään

1993

Erikoisartikkeli - syyskuu 2, 2011
Greenpeacen 1978 alkaneen kampanjan huipentumana The London Dumping Convention kieltää pysyvästi radioaktiivisen aineen ja teollisuusjätteen upottamisen mereen.

Greenpeacen aktivistit roikkuvat banderollissa Lambertin sillalla Thames-joella Lontoossa 08/11/1993. Greenpeace vaatii pysyvää ja totaalista kieltoa radioaktiivisen jätteen upottamiselle mereen.

Ydinpolttoaineen elinkaaren jokaisessa vaiheessa syntyy jätettä, joka säilyy vaarallisena satoja tuhansia vuosia. Tästä huolimatta radioaktiivista jätettä oli ennen tapana laskea mereen miljoonia litroja vuosittain - rutiininomaisesti suoraan mm. ydinjätteiden jälleenkäsittelylaitoksista sekä kuljettamalla sitä laivoilla merelle. Vuosien ajan eri maiden hallitukset hyväksyivät tämän toiminnan, vaikka se on suunnattoman suuri uhka ympäristölle ja potentiaalinen riski miljoonien ihmisten terveydelle.

Greenpeace oli kampanjoinut radioaktiivisen jätteen mereen laskemista vastaan vuodesta 1978 lähtien. Yritysten ja hallituksien asenteita taivuteltiin meriluonnolle myönteisemmäksi vuosien ajan väkivallattomalla suoralla toiminnalla, mittavalla tutkimustyöllä ja poliittisella lobbaamisella. Työ saavutti huippunsa kun vuonna 1993 Greenpeacen laiva dokumentoi Venäjän laivaston aluksen pumppaamassa nestemäistä jätettä suoraan Japaninmereen. Greenpeace oli toistuvasti varoittanut, että Venäjä käytti aluetta sukellusveneidensä ja jäänmurtajiensa radioaktiivisen jätteen kaatopaikkana, ja seuraukset saattaisivat olla tuhoisia.

Nyt maailma sai tapahtumista ensi käden tietoa - Greenpeacen miehistö lähetti todistusaineiston kansainväliselle medialle reaaliaikaisesti. Japanilaiset televisiokanavat kiirehtivät paikalle kuvaamaan materiaalia, johon uutistoimistot ympäri maailmaa tarttuivat nopeasti. Greenpeacen aikaansaamalla mediajulkisuudella oli seurauksensa: Japani, Yhdysvallat ja muut valtiot olivat pöyristyneitä Venäjän toiminnasta ja vaativat dumppauksen lopettamista välittömästi. Lopulta vastahankainen Venäjä taipui kasvavan painostuksen alla: presidentti Boris Jeltsinin hallitus suostui keskeyttämään jätteiden laskemisen
mereen.

Mutta lisää oli tulossa. Greenpeacen toiminta merellä tuotti niin vankat todisteet ja selkeän viestin, ja maailmalla oltiin niin tyrmistyneitä, että eri valtiot ympäri maailman laativat yhdessä The London Dumping Convention –sopimuksen. Tämä laillisesti velvoittava asiakirja oli huomattava tiukennus aiempaan London Conventionin -sopimukseen, ja sen hyväksyi saman tien 37 valtiota. Sopimus kielsi maailmanlaajuisesti radioaktiivisen aineen ja teollisuusjätteen mereen laskemisen. Greenpeacen pitkäaikainen kampanja terveiden merien puolesta oli voittanut tavoitteelle uuden, erittäin tehokkaan työkalun.

YLEISSOPIMUS jätteen ja muun mereen laskemisen aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä on luettavissa Finlexin sivuilla.

 

Käännös: Hanna Pitkälä