Tämä sivu on arkistoitu, eikä se ole enää ajan tasalla

Suomalaisaktivistit jäänmurtajalla

Sini ja Matti esittelyssä

Erikoisartikkeli - huhtikuu 11, 2011
Greenpeacen aktivistit nousivat Shellille vuokratulle jäänmurtaja Nordicalle Öölannin eteläpuolella aikaisin torstaiaamuna. Nordica lähti vappuna Helsingistä, jossa kaksi Greenpeacen aktivistiryhmää pyrki estämään sen lähdön Shellin öljynporauksen tukialukseksi Alaskan pohjoispuolelle. Nordicalle nousi myös kaksi suomalaista kiipeilijää, Sini Saarela ja Matti Pekkanen.

Sini Saarela

30 v.

3. toukokuuta 2012

SIni Saarela, Greenpeacen aktivisti © Greenpeace / Kaisa Sjölander

 

Olen Sini ja aktiivisesti mukana Arktiksen suojelutyössä. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja luonnon monimuotoisuus, sekä se, että maailma on oikeudenmukainen paikka elää meille kaikille, niin eläimille, ihmisille kuin muillekin ekosysteemien osasille.

En ole koskaan käynyt Alaskassa, Grönlannissa, saati pohjoisnavalla. Olen kuitenkin kulkenut paljon arktisessa luonnossa, etenkin pohjoisimmissa metsissä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Shellin öljynporaussuunnitelmat Arktiksella kuulostavat ihan järjettömiltä. Öljyntorjuntasuunnitelmat ovat kuin Fingerporista ja kyltymätön öljynhimo sumentaa öljyfirmojen järjen viimeisetkin rippeet.

Arktiset eliölajit ovat ihan mielettömiä! Ne ovat sopeutuneet elämään tosi karuissa olosuhteissa, kylmässä ja pimeässä, mutta silti ne vaan sinnittelevät. Ehkä ne juuri sisukkuudessaan tekevät vaikutuksen minuun. Onhan se nyt paljon helpompaa olla tropiikissa möyrivä koppakuoriainen, kuin jään alla elävä plankton. Arktiksessa on asennetta!

Meillä on vielä tosi hyvät mahdollisuudet suojella Arktis ja säästää se öljynporaukselta ja muulta teolliselta toiminnalta. Siihen työhön tarvitaan kuitenkin meitä kaikkia, tavalla tai toisella. Liity sinäkin mukaan Arktiksen puolustajiin! 

Toimittaja, haluatko haastatella Siniä?

Soita 050 369 6202 / viestintäpäällikkö Juha Aromaa, ja saat Sinin numeron. 
Lataa korkealaatuinen kasvokuva

 

Matti Pekkanen

24 v.

3. toukokuuta 2012

Matti Pekkanen, Greenpeacen aktivisti © Greenpeace / Kajsa Sjölander

 

Opiskelen TKK:lla automaatio- ja systeemitekniikkaa. Olin koulun kanssa vierailemassa Olkiluodossa 2010, jossa kehuttiin turvajärjestelyjen olevan kehitetty niin, ettei Greenpeace pääse enää sisään. Kuukautta myöhemmin Greenpeace kävi Olkiluodossa osoittamassa voimalan turvallisuuspuutteet, ja itse olin mukana Loviisan ydinvoimalalla päivää myöhemmin. Suomi tarvitsee kestäviä energiaratkaisuja.


VIDEO: Aktivistit ympäri maailmaa kertovat miksi he ovat pysäyttämässä suomalaista jäänmurtajaa

 

 

Haluatko osallistua toimintaan? Auta verkossa tai ilmoittaudu Greenpeacen vapaaehtoiseksi